Massiv støtte til Facebook-kamp mod udlevering

Google, Microsoft og Twitter bakker Facebooks nej til at udlevere folks personlige oplysninger op og kalder det forfatningsstridigt.

Facebook har i hemmelighed måttet udlevere personlige data på 381 brugere. Nu får det sociale netværk massiv opbakning fra IT-giganterne i sin sag. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs IT-giganter støtter nu massivt Facebook, som er gået til kamp mod de amerikanske myndigheder. Google, Microsoft, Twitter og Dropbox støtter Facebook i, at en ransagningskendelse fra en domstol i New York om at få udleveret personlige oplysninger om flere hundrede brugere er i strid med landets grundlov.

Facebook fortalte tidligere i år, at New Yorks højesteret i 2013 pålagde det sociale netværk at udlevere oplysninger om 381 Facebook-brugere under efterforskning af en svindelsag. Kun 62 af dem blev senere sigtet, skriver BBC, efter at Facebook måtte udlevere billeder, private beskeder, vennelister, kommentarer skrevet på Facebook-væggen og andre oplysninger i sagen, der handlede om at bevise, at de i virkeligheden var raske men løj sig syge.

Det hidtil største krav

Facebooks anke af ransagningskendelsen blev afvist. Ifølge Facebook er der tale om »den ubestridt største« anmodning, som netværket nogen sinde har modtaget fra en myndighed.

Også LinkedIn, Yelp, Pinterest, Foursquare og Tumblr er blandt Facebooks støtter i sagen. Desuden bakkes Facebook op af borgerrettighedsorganisationen New York Civil Liberties Union.

Selskaberne mener, at kendelsen er i strid med forfatningens bestemmelser om ytringsfrihed og beskyttelsen mod »urimelige ransagninger og beslaglæggelser« af folks private ejendele. Google og Microsoft fremhæver, at de har stået i tilsvarende situationer og derfor har »en stærk interesse i at få løst spørgsmålene i denne sag«.

Microsoft nægter at sende EU-data til USA

Alle er de dog fortørnede over, at hele rettergangen af domstolen er blevet holdt hemmelig. Facebook fortalte for to måneder siden, at selskabet af myndighederne havde fået forbud mod at fortælle de berørte brugere, at deres data var blevet givet videre til myndighederne.

Sagen kom først frem, efter at en dommer i New York besluttede at gøre den offentlig.

Microsoft har en lignende sag kørende. I slutningen af juli afgjorde en amerikansk dommer, at amerikanske virksomheder har pligt til at udlevere kunders personlige oplysninger til USAs myndigheder, når en domstol siger det - også selv om dataene fysisk ligger lagret på servere i Europa og dermed er underlagt europæisk lovgivning.

Microsoft nægter at udlevere disse data, som ligger lagret på en server i Dublin i Irland.

EU strammer databeskyttelsen

De 28 EU-lande er i færd med at stramme databeskyttelseslovgivningen, så den både bliver skrappere og er ens i hele EU, med henblik på at sikre bedre beskyttelse af folks data. En del af den store pakke er netop at sikre folks data mod at kunne udleveres til lande uden for EU. Lovgivningen er dog endnu langtfra på plads og kommer det næppe før i 2015.