USA-dommer kræver data fra Irland udleveret

Alvorligt slag mod Microsoft, som nægter at aflevere data fra Europa til myndighederne i USA, og som nu vil føre sagen helt til tops i retssystemet. Teknologigiganterne frygter for deres forretning.

Microsofts juridiske direktør, Bradford Smith, vil ikke udlevere data fra Europa til myndighederne i USA og agter at tage sagen hele vejen til højesteret hvis muligt. Arkivfoto: Dominique Faget, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMINIQUE FAGET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanske virksomheder har pligt til at udlevere kunders personlige oplysninger til USAs myndigheder, når en dommer siger det - også selv om kundernes oplysninger ligger lagret på IT-udstyr, der fysisk står uden for USA.

Det har en amerikansk domstol netop slået fast i en sag, hvor softwaregiganten Microsoft nægter at udlevere indholdet fra en navngiven e-postkonto, som ligger lagret på en datacentral i den irske hovedstad, Dublin. Microsoft henviser til, at europæisk og ikke amerikansk lovgivning gælder.

Dommer: Gælder også hemmelige kendelser

Dommer Loretta A. Preska fra den føderale domstol på Manhattan i New York siger, at en tidligere retskendelse fra december om hemmelig ransagning af kontoen står ved magt. Så såre der foreligger en gyldig dommerkendelse, skal data udleveres, også hvis dommerkendelsen rummer et forbud mod at informere den berørte part om, at vedkommendes data vil blive udleveret - en praksis, som den skandaleramte efterretningstjeneste NSA ifølge den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer har fået nærmest carte blanche til af den hemmelig domstol Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA).

Dommmeren lægger vægt på, at det er Microsoft som amerikansk firma, der har kontrol med datacenteret, og at den geografiske placering i verden er underordnet.

Ifølge dagbladet Washington Post indgår de data, som kræves udleveret fra Irland, i en narkosag.

Giganter frygter skade på forretningen

Microsoft frygter - som flere andre af de store amerikanske teknologigiganter -, at en udlevering vil give store skader på kundernes tillid til Microsoft, fordi kunderne ikke kan stole på, at deres personlige og/eller følsomme oplysninger er i sikkerhed.

Derfor agter softwaregiganten at føre sagen helt til tops i retssystemet, fastslår Microsofts juridiske direktør, Bradford Smith, som får opbakning fra konkurrenter som Apple og Cisco.

De amerikanske teknologigiganter er hunderædde over en mulig kundeflugt, fordi man verden over er begyndt at arbejde seriøst med at skabe lokale eller regionale alternativer til de store nettjenester, der næsten alle er amerikanske, som følge af Snowden-afsløringerne af den omfattende overvågning og aflytning, som NSA står bag, og som hidtil er sket uden kontrol fra de amerikanske politikere.