Stoppet overvågning fortsætter i endnu nogle måneder

Det er ikke teknisk muligt bare at trække stikket ud og stoppe den omfattende registrering af danskernes brug af Internet. Først efter sommerferien er det slut, og et års indsamlede oplysninger kan slettes, lyder meldingen fra telebranchen.

Den omfattende registrering af danskernes brug af Internet, der er et led i danmarkshistoriens største overvågning, ophørte 22. juni - på papiret. For der går nogle måneder, før alle de store opsamlingssystemer er stillet om, så alt kan slettes. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver stadig dagligt samlet millioner af oplysninger ind om danskernes brug af Internet, selv om justitsminister Karen Hækkerup (S) har ophævet kravet om logning, og det vil der blive i endnu et par måneder.

Så lang tid kan der nemlig gå, før teleselskaberne får omprogrammeret deres systemer til ikke længere at indsamle de kolossale datamængder, som siden september 2007 er blevet samlet sammen med krav om, at det skulle kunne udleveres, hvis politiet eller Politiets Efterretningstjeneste stillede med en dommerkendelse.

Karen Hækkerup valgte i begyndelsen af juni at standse den såkaldte sessionslogning, hvor der med faste intervaller tages stikprøver af, hvilke netsider danskerne bruger. Disse data udgør hen ved 90 procent af de 3.500 milliarder oplysninger, som i 2013 blev logget om danskernes brug af telefoner og Internet. Det er over 40 gange mere end oprindeligt forventet og svarer til 621.975 registreringer om alle danskere fra den spædeste nyfødte til Danmarks ældste indbygger.

Det er ikke bare at trække stikket ud

Det har kostet omkring 200 millioner kroner at sætte indsamlingen op og godt 50 millioner om året at holde den i luften. Men sessionslogningen har i praksis vist sig ubrugelig, hvilket Justitsministeriet erkendte allerede i 2012, og efter at politikerne gang på gang har udsat en gennemgang af hele overvågningen, valgte Karen Hækkerup så at stoppe indsamlingen fra 22. juni 2014. Til gengæld fortsætter logningen af al brug af telefoner, ligesom internetudbydere og teleselskaber fortsat skal kunne identificere, fra hvilke IP-adresser computere er koblet på nettet, hvis der f.eks. opdages forsøg på piratkopiering af film og musik m.m.

»Når vi ikke bare uden videre kan slette det loggede, er det, fordi vi skal være sikre på, at vi fortsat overholder alle krav om f.eks. at kunne identificere personen bag en given IT-adresse, hvis politiet kommer med en dommerkendelse og beder om dette. Vi er i gang med at finde ud af, om vi skal ændre noget i systemerne, inden vi sletter, så vi kan leve op til dette krav. Som kunde kan man være sikker på, at vi ikke fortsat gemmer disse data, da vi dels sparer en masse penge ved ikke at skulle vedligeholde systemer, dels ikke har noget at bruge informationen til,« siger kommunikationsdirektør Mette Honoré fra Telia, der er Danmarks tredjestørste teleselskab, der lover, at alt vil være slettet inden for den tidsramme, som Karen Hækkerup har givet.

Den siger, at al indsamling af data skal være ophørt senest 22. september, mens selve sletningen skal være sket senest 22. december.

Ingen krav om særlig kontrol

»Vi er i gang med at undersøge, hvordan vi smartest får det stoppet og slettet. Lige nu er de gamle data ikke slettet, men vi er godt på vej, for vi ligger ikke og gemmer disse data for sjovs skyld. Der ser dog ud til at være en fornuftig tidsramme for det. Det er nært forestående, at vi stopper selve indsamlingen af data,« siger juridisk direktør i Danmarks næststørste teleselskab Telenor, Nicholai Kramer Pfeiffer, til Berlingske.

Hvordan kan vi andre så være sikre på, at data faktisk er slettet?

»I må tage vore ord for gode varer. Vi har jo omkostninger forbundet med at opbevare de mange data, så vi har alle gode grunde til at få dem slettet. Men der er ikke krav om en særlig kontrol med det - og det er ikke anderledes i forhold til, at vi jo har skullet slette indsamlede data efter et år,« siger han.

TDC: Alt er væk til august

Hos TDC, som er landets største telekoncern, forventer man først at have stoppet og slettet de mange data efter sommerferien.

»Håndteringen af fastnetdata er de enkleste. Her kan man bare slukke og slette fra dag til dag. Det skal bare gøres, og det gør vi snart. På mobilsiden er det lidt mere kompliceret at stoppe logningen, og derfor har teleselskaberne da også fået tre måneders frist til at gøre det. Vi forventer at kunne stoppe det i løbet af august, og når logningen stopper, sletter vi dataene ved samme lejlighed,« forklarer Rasmus Avnskjold fra TDCs presseafdeling.

Kommunikationschef hos »3«, Tanja Krebsø, kan på grund af ferie ikke præcis sige, hvor langt selskabet er.

»Men det er ingen hemmelighed, at teleselskaberne har været imod logningen og derfor hilser det velkomment at slippe for at skulle logge og opbevare en masse data. Jeg kan bekræfte, at alle data bliver slettet, og at Datatilsynet løbende kan kontrollere det,« siger hun.