Chromebooks nu til salg i Danmark

Bærbare PCer uden Windows men med Googles særlige Chrome-styresystem gør brug af alle Googles nettjenester og har derfor ikke brug for sin egen harddisk.

Toshibas Chromebook 13 kommer i handelen i Danmark i denne uge og vil tage konkurrencen op med de traditionelle Windows-computere. Foto: Toshiba Fold sammen
Læs mere

Efter flere år på verdensmarkedet kommer en ny type af bærbare computere, de såkaldte Chromebooks, nu på butikshylderne i Danmark.

Tre af de store PC-producenter - Toshiba, Acer og Hewlett-Packard (HP) - lægger i denne uge for i samarbejde med kæderne Elgiganten og Komplett.

Afhængig af netforbindelsen

Chromebook-begrebet er skabt af internetgiganten Google med tanke for, at flere skal kunne komme på nettet ved at gøre computerne billigere end traditionelle bærbare. I stedet for at installere alt på selve computeren kører programmerne nemlig via netforbindelsen, og man lagrer også sine dokumenter, billeder m.m. på nettet i stedet for på selve maskinen.

Hjernen i computeren er ikke som sædvanlig Windows-styresystemet men derimod Googles eget Chrome OS-styresystem, deraf navnet »chromebook« for computeren. I vidt omfang benyttes Googles egne nettjenester, og fordi softwaren ikke er installeret på computeren men arbejder direkte over netforbindelsen, skal den ikke konstant opdateres. Det er allerede sket. Det samme gælder for sikkerhedsrettelser og -opdateringer.

Data lagres på netlagringstjenesten Google Drive, og der er 100 gigabyte gratis lagerplads til rådighed i to år, og der foretages automatisk sikkerhedskopiering af alle data. Chromebook-computere kan samtidig synkronisere Google-tjenesterne med andet udstyr, som bruger samme programmer.

Fire modeller lægger for

Acer stiller i Danmark med to PC-modeller, C720 og C720P, HP med Chromebook 14 og Toshiba med Chromebook 13.

Sidstnævnte - med en skærm på 13,3 tommer og en opløsning på 1.366 x 768 pixler - koster 2.600 kroner og vejer 1,5 kilo. Der er blot 16 gigabyte lagerplads til, når man har brug for at arbejde uden at have en internetforbindelse i nærheden, og så er alt det sædvanlige - netkamera, USB-stik, kortlæser, trådløs forbindelse, Bluetooth m.m. - på plads lige som på en »normal« PC. Toshiba lover op til ni timers batteritid.

Acers Chromebook C720P har en skærm på 11,6 tommer og kommer med 32 gigabyte harddisk. Prisen er 2.900 kroner. Den bærbare har fire gigabyte RAM-arbejdshukommelse, dobbelt så meget som Toshibas model, og berøringsfølsom skærm. Også her er opløsningen på 1.366 x 768 pixler, og tilsvarende findes alle øvrige tilslutningsstik.

I den særlige Chrome Web Store kan man finde tusinder af andre applikationer.

Ifølge Google er otte af de tyve bedst sælgende bærbare PCer i USA nu chromebooks.