Nu kommer der masser af Chromebook-PCer

Ny bølge af bærbare PCer med Googles Chrome-styresystem lander til sommer fra de store producenter.

Bærbare PCer med Googles styresystem Chrome, kaldet Chromebooks, har fandtes i mange år, men først nu er der udsigt til, at de kommer bredere ud. Arkivfoto: Glenn Chapman, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GLENN CHAPMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først blev det virkelig betragtet som et nicheprodukt. Nu er computere helt uden styresystemer, de såkaldte Chromebooks, virkelig på vej ind i varmen.

Computergiganterne Lenovo, Acer, Asus, Hewlett-Packard (HP) og Toshiba rykker alle ud med nye bærbare PCer, som i stedet for Windows eller Mac OS bruger Googles styresystem Chrome OS. Oveni stiller Dell nu med en hurtigere udgave af sin nuværende Chromebook-PC.

De mange nye modeller ventes at lande i butikkerne - også dem på nettet - til sommer som en ny bølge. Priserne vil ligge på 300-400 dollars (1.600-2.100 kroner)

Suger ikke kræfterne ud

Chromebook er i det stille blevet en stor salgssucces, fordi computerne kan sælges til langt lavere priser end de øvrige modeller, fordi ideen med dem er, at de skal kobles på nettet. Her ligger alle programmer og data, så selve computeren ikke skal bruge kræfter på at håndtere det hele, og man ikke selv skal holde styr på hverken sine data eller konstante opdateringer af programmerne.

Dermed holder batteriet også længere, fordi det ikke skal foretage så mange beregninger undervejs.

24 procent af alle computere, der blev solgt i USA i januar-marts til under 1.600 kroner eller 300 dollars, var ifølge analysefirmaet NPD Chromebooks. Sidste år blev der leveret 2,9 millioner computere med Chrome OS, viser tal fra analysehuset Gartner. Til sammenligning leveredes 280 millioner med Windows og 12,5 millioner med Mac OS.

En billig ekstra computer

Mange køber en Chromebook som anden eller tredje computer, og uddannelsesinstitutioner som skoler og universiteter ser dem som billige alternativer til f.eks. PCer med Windows XP, som Microsoft for nylig lukkede for opdateringer til.

Google har længe forsøgt at fremme udbredelsen af Chromebooks, men de få, der indtil nu har produceret maskiner med Chrome OS, er ikke gået helhjertet ind i satsningen.

Chromebooks arbejder med netbaserede programmer og gemmer typisk data på netlagertjenester i stedet for på harddisken, som derfor kan være mindre og derigennem billigere. Men Google har - efter krav fra mange brugere - gjort det muligt at både køre programmer og gemme data på selve computeren, fordi man i selv veludviklede lande ikke kan være sikker på, at der faktisk er internetforbindelse til rådighed hele tiden. Brug uden internetforbindelse medfører dog til tider, at funktionsmulighederne er begrænset.

Film og TV kan ses uden netforbindelse

Som noget nyt kan man nu også se film og TV-udsendelser offline, så snart Chrome OS er blevet opdateret inden for de kommende uger.

Chipgiganten Intel er hoppet med på vognen i erkendelse af, at det traditionelle PC-marked er på retur. Folk bruger i stedet pengene på en avanceret mobiltelefon eller en tavlecomputer.

De første Chromebooks kom i 2010. Ifølge Google bruges de på omkring 10.000 skoler nu mod 5.000 skoler i september 2013.