Trump overvejer tidligere demokrat som ny forsvarsminister

Jim Webb var demokratisk senator og flådeminister under Ronald Reagan. Og så var han inderligt imod Irak-krigen.

Jim Webb, her fotograferet sammen med sin kone Hong Le Webb, da han bekendtgjorde, at han trak sig fra det demokratiske primærvalg i oktober 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shawn Thew

Præsident Donald Trump overvejer at udnævne en tidligere demokratisk senator og flådeminister under Ronald Reagan til ny forsvarsminister og dermed forbigå en række republikanske høge, hvis navne har cirkuleret i Washington.

Jim Webb var en højlydt kritiker af krigen i Irak, og Trump overvejer ham nu som den, der skal gennemføre løfterne om at trække amerikanske styrker ud af Syrien og Afghanistan. Det var de to beslutninger, der fik den hidtidige forsvarsminister, James Mattis, til at trække sig i sidste måned.

Repræsentanter for vicepræsident Mike Pence og fungerende stabschef Mick Mulvaney har kontaktet Jim Webb, siger kilder i regeringen. Derudover har en højtstående embedsmand i forsvarsministeriet bekræftet, at Webbs navn har været diskuteret i Det Hvide Hus.

Webb selv har ikke reageret på anmodninger om en kommentar, og det er fortsat uklart, hvor alvorligt han overvejes til posten. Donald Trump har før demonstreret en forkærlighed for at nævne navne på folk, han overvejer til forskellige stillinger i regeringen – somme tider for at afprøve reaktionerne, somme tider for at holde medierne hen med spekulationer.

Jim Webb, 2015

»Den største strategiske trussel, vi har lige nu, er vores forhold til Kina.«


Men Jim Webbs synspunkter falder i høj grad sammen med Trumps egne ønsker om at trække styrkerne hjem fra Mellemøsten og søge en hårdere konfrontation med Kina. Webb sad som demokratisk senator i en enkelt valgperiode og var desuden kandidat under de demokratiske primærvalg forud for valget i 2016. Under en valgdebat i 2015 langede Webb netop kraftigt ud mod Beijings optræden i Det Sydkinesiske Hav og de kinesiske cyberangreb på USA.

»Hvis I leder efter et område, hvor vi skal fastholde vores nationale strategi, så er den største strategiske trussel, vi har lige nu, vores forhold til Kina,« sagde Webb dengang.

Elev på flådeakademiet i Annapolis

I lighed med Donald Trump var Jim Webb også meget kritisk over for præsident Barack Obamas bestræbelser på at indgå en aftale om Irans atomprogram i 2015:

»Udgangen på det her kan meget vel være, at vi bøjer af og tillader Iran at udvikle atomvåben,« sagde Webb.

Den i dag 72-årige Webb udgik fra flådeakademiet i 1968 og gjorde derpå tjeneste i Vietnam. Han blev såret to gange og blev tildelt fortjenestemedaljen Navy Cross for sin indsats.

Ronald Reagan udnævnte Webb til viceforsvarsminister og i 1987 til minister for flåden. Han brugte sin tid på posten til at modernisere flåden og skabe flere jobmuligheder for kvinder. Ind imellem sine job i regeringen har Webb også haft tid til at forfølge en karriere som forfatter – blandt andet til den kritikerroste roman om Vietnam-krigen »Fields of Fire«.

Han skiftede senere parti og stillede i 2006 op til senatet som demokrat.