Stille farvel til Mustafa

3.000 mennesker gik i dag i optog på Nørrebro for at tage med Mustafa Shakir Hsownay og markere deres afstandtagen til bandekrigen, som han blev et uskyldigt dødsoffer for.

Busserne holdt stille på Nørrebrogade, mens det flere hundrede meter lange ligtog bevægede sig i retning mod Dronning Louises Bro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft / Scanpix
____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>- Jeg er her for at støtte op om familien og for at vise min modstand mod de ting, der foregår på Nørrebro for tiden. Det er vigtigt, at folk kommer ud og markerer og ikke bare sidder inde bag ruderne og drikker cafe latte.

Mange andre syntes at være af samme holdning som Johanne Nørregård Nielsen. I hvert fald var flere tusinde mennesker som hende i eftermiddag mødt op for at deltage i ligtoget for Mustafa Shakir Hsownay.

I lidt over en time bevægede det 3.000 mand store optog sig ned gennem Nørrebrogade. For at vise Mustafa en sidste ære og for at markere deres modstand mod den bandekrig, der den seneste tid har hærget bydelen.

Uskyldigt offer
25-årige Mustafa havde netop fået fri fra arbejde, da han fredag den 27. februar tog hen for at besøge et familiemedlem i Mjølnerparken. Klokken 20.25 kørte han ind på en parkeringsplads i boligkvarteret.

Bag ham kom to biler trillende ind på pladsen. Fra dem blev der affyret mindst 12 skud mod bilen, hvor Mustafa sad. Skuddene dræbte ham.

Politiet har siden oplyst, at de er overbevist om, at Mustafa ingen relation havde til de stridende bander. Han blev et uskyldigt dødsoffer for bandekrigen.

Stille optog
Ligtoget tog sin begyndelse ved Nørrebro Station. Rustvognen i spidsen, mens følget undervejs blev større og større. Busserne i den modsatte vejbane holdt stille og ud gennem ruderne kiggede de strandede passagerer ud på det konstant voksende optog.

Bannerne med påskrifter som ’Stop vold og skyderi i Danmark’ og ’Væk med vold og våben’ stak op i optoget bag rustvognen. Men budskaberne blev ikke fulgt op af tilråb, som man kender det fra demonstrationer.

Trods de flere tusind menneskers tilstedeværelse var Nørrebrogade langt mere stille end normalt. Kun en lavmælt snakken hørtes, mens en mobilringetone ind imellem brød den bemærkelsesværdige tavshed.

Kunne være en selv
Blandt de fremmødte var der frustration over, at bandekrigen har kostet uskyldige ofre.

- Jeg møder op som en tilfældig borger, der ligesom Mustafa kunne være blevet ramt af en kugle, siger Kristian Schou, der tidligere har boet på Nørrebro og dengang oplevede rockerkrigen på nært hold.

Også frygten for, at konflikten mellem banderne kan ramme hvem som helst, gør Dorthe Sloth Folting. Hun bor på ydre Nørrebro – tæt på det sted, Mustafa mistede livet.

- Jeg er her for at vise min medfølelse over for Mustafas familie. Men for mig gælder det også rædslen for, at det kunne have været ens egen søn, som blev skudt på åben gade, siger hun.

Nu er det nok
De fremmødte ønskede at markere, at den utrygge situation må stoppe.

- Vi er nødt til at sige, at nu må det her være nok. Vi må reagere på, at det hele skrider, siger Kirsten Jacobsen, der bor i Gladsaxe, men sammen med sin familie var taget til Nørrebro for at deltage i ligtoget.

Hun mener da også, at problemet strækker sig ud over bydelens grænser.

- Det her er ikke bare et Nørrebro-problem. Det er et problem, der breder sig, og alle må vågne op og tage ansvar. Der er så lidt plads til forskellighed – det her drab er et symptom på, at folk har mistet samhørigheden, siger Kirsten Jacobsen.

Dannebrogsflag i mængden
’Stop opfordring til racekrig’ stod der på et af bannerne, der stak op fra menneskemængden. Også flere dannebrogsflag rejste sig op over den brede slange af mennesker, der langsomt bevægede sig frem.

Netop frygten for, at bandekonflikten vil betyde en større afstand mellem indvandrere og etniske danskere var da også noget, som optog flere af de fremmødte.

- Jeg synes, det er vigtigt, at der er mødt mange etniske danskere op. Det er vigtigt at vise, at der også findes eksempler på god integration på Nørrebro, siger en beboer på Nørrebrogade, der ikke ønsker at oplyse sit navn.

Dansk Folkeparti havde forud for optoget udtrykt bekymring for, hvordan situationen kunne udvikle sig, og havde kaldt optoget for ’udansk’.

Den udmelding vakte harme blandt de fremmødte.

- Det gjorde mig rasende, da Dansk Folkeparti gik ud og sagde, at et ligtog som det her var udansk. Alene deres udtalelse er grund nok for mig til at møde op i dag, siger Sandra Yi Sencindiver.

Stor betydning for pårørende
Yasmin Khodayar deltog sammen med sin storesøster i optoget. De kendte begge Mustafa. Yasmins søster har gået i skole med Mustafa i flere år og havde dagen inden Mustafa blev skudt været hjemme hos ham for at spise.

De skulle alle tre have været i biografen sammen den aften, Mustafa mistede livet.

Yasmin var glad for, at så mange mennesker var mødt op på Nørrebrogade.

- Det betyder meget, at der er dukket så mange mennesker op i dag. Det er godt, at så mange vil give udtryk for, at vi skal holde fred og ro i Danmark, siger Yasmin Khodayar.

Begravelse i Irak
Efter lidt over en time var optoget nået frem til Dronning Louises Bro. Her stoppede rustvognen. De nærmeste pårørende stimlede sammen om bilen med Mustafas kiste og tog afsked. Kisten blev herfra kørt til Kastrup Lufthavn.

Den bliver i dag fløjet til Irak, hvor Mustafa i morgen vil blive begravet.

Mustafa kom sammen med sin familie til Danmark for ti år siden. Han boede i København og arbejdede på en restaurant på Nørrebro. Han skulle have været begyndt i Søværnet i dag.

WebTV med Yasmin Khodayar, som var gode venner med Mustafa

The player will show in this paragraph