Studie: 17 af 40 tidligere NFL-spillere er hjerneskadet

Det hidtil største studie af hjerneskader hos NFL-spillere viser, at spillerne er særdeles hårdt udsatte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 43 procent af tidligere amerikanske fodboldspillere viser tegn på hjerneskader af arten kronisk traumatisk encefalopati, CTE, der opstår ved gentagne slag i hovedet.

Det viser et nyt studie ifølge nyhedsbureauet AFP.

Studiet skaber endnu engang tvivl om, hvorvidt den nationale amerikanske fodboldliga, NFL, beskytter sine spillere nok, når man kender konsekvenserne af at optræde i ligaen.

Forskerne bag studiet har taget udgangspunkt i 40 tidligere amerikanske fodboldspillere fra NFL, der har været igennem hukommelsestest og koncentrationstest samt hjerneskanninger.

- Det her er det største studie til dato og et af de første studier, der for alvor beviser, at hjerneskader rammer tidligere spillere i NFL, siger en af studiets ophavsmænd Francis Conidi fra Florida State University College ifølge AFP.

- Tilstedeværelsen af kronisk traumatisk encefalopati er signifikant højere hos tidligere NFL-spillere end hos resten af befolkningen, siger han.

Spillerne, der deltog i testen, er fra 27 til 56 år gamle og har i gennemsnit optrådt syv år i ligaen. I gennemsnit havde de haft otte hjernerystelser.

- Omkring halvdelen af testpersonerne havde betydelige problemer med at forklare det, de lærte, 45 procent havde problemer med at huske, og 42 procent havde problemer med koncentration, siger Francis Conidi om testforløbet.

Han anbefaler blandt andet, at man imødekommer hans studie med at tage tacklinger ud af NFL-klubbernes træningspas. En praksis som en række ungdomshold på USA's østkyst har indført med succes.

NFL har tidligere været i store problemer i forbindelse med hjerneskader hos eks-spillere.

De seneste år har man således imødekommet noget af kritikken ved blandt andet at indføre lægetjek under kampene.

I 2015 sagsøgte omkring 5000 tidligere spillere NFL for at have ignoreret forskning fra læger, der viste følgevirkninger ved at spille amerikansk fodbold.

Spillerne er blevet enige med NFL om at indgå forlig i sagen, der vil koste NFL omkring en milliard dollar.

/ritzau/