Mens de venter på Capello

Englænderne holdt vejret i spænding gennem det meste af i går, mens den italienske topkandidat Fabio Capello holdt sig på distance af begivenhederne.

Er Fabio Capello manden, som skal kurere den »engelske syge«? Italieneren er i hvert fald den store favorit til at overtage trænersædet for det engelske fodboldlandshold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Felix Ordonez Ausin/Reuters

Det lignede mest af alt et spørgsmål om tid, før det engelske fodboldforbund FA i løbet af torsdagen ville offentliggøre navnet på den nye landstræner.

Hæderkronede BBC gik ud allerede om formiddagen med en melding om, at Fabio Capello ville blive udpeget som den fyrede Steve McClarens afløser. Og ingen fra FAs højeste cirkler følte øjensynligt nogen trang til at dementere den så godt som nagelfaste nyhed eller bare tage luften ud af den med et »ingen kommentarer«.

Så her er han så, Fabio Capello. Manden, der skal genrejse England som fodboldnation og implementere den stolthed, som har haft så vanskelige vækstvilkår, fordi nationens udvalgte aldrig helt lever op til de tårnhøje forventninger.

Hvis nogen skal kunne vende den del af udviklingen, er Capello et yderst solidt bud. Hans fodboldmæssige CV er uden anmærkninger. Det skulle da lige være, at han i et tre år gammelt interview har indrømmet at have taget præstationsfremmende stoffer, mens han var aktiv som spiller for Juventus.

Om det kommer til at ligge den garvede italiener med al hans lektorale udstråling til last, må tiden vise. Men sikkert er det, at hvad der end måtte være i Capellos bagage både privat og fodboldmæssigt, vil det blive endevendt med den særlige nidkærhed, engelske massemedier er berømte og berygtede for.

Gammel dopingsag
Som en debattør allerede i går noterede sig, da historien om Capellos snart 30 år gamle omgang med respirationsmidlet Micoren kom frem, »er det besynderligt, hvor hurtigt man går i gang med at kompromittere Capello«.

Det kunne ligne en tur igennem medievridemaskinen, andre kandidater til jobbet allerede har betakket sig for. Som den succesrige portugisiske landstræner Felipe Scolari, der forud for ansættelsen af Steve McClaren i 2006 ikke skulle nyde noget af at se sig selv og sin privatsfære være offentligt anliggende med rygtebørs og sladdermaskine i højeste omdrejningstal. Selv om årslønnen for den ansvarsfulde tjans hævdes at ligge på den sjove side af 50 millioner kroner.

»Det er en kompleks situation, men det har noget at gøre med den britiske arrogance, og hvordan medierne puster sig op. Vi har mange landsdækkende medier i forhold til landets størrelse, og det gør, at de konkurrerer på livet løs. Det er med til at hive forventningerne så højt op. Faktisk tror jeg ikke, jeg kan nævne noget sted i verden som – i forhold til landets størrelse – har så mange aviser, der er med til køre stemningen op,« siger Joe Hare, sports-nyhedsredaktør på the Daily Mail til Berlingske Tidende.

Capello er kendt for at styre alt omkring ham. Det gælder spillernes kostvaner, holdets rejseplaner, interviews, medarbejderstabens timeantal og dresscode. Men medierne er et element, han aldrig helt har kunne kontrollere. Og den engelske presse bliver heller ikke »a walk in the park«.

Kravet er guld
Forventningspresset og kravet om en VM-titel i 2010 i Sydafrika er også allerede godt i gang med at bliver kogt godt rundt i den ubarmhjertige engelske pressegryde. Intet mindre end guld har nemlig været godt nok i de seneste mange slutrunder. Og med Englands overraskende exit fra EM til næste sommer, sulter fodboldnationen mere end nogensinde.

FA og flere engelske landsholdsspillere er allerede ude i den engelske presse og spire et håb hos de fanatiske engelske fans.

I det tre timer lange møde, Fabio Capello havde med den øverste ledelse i FA på Wembley, blev der også vekslet et par ord, der kendetegner italieneren og den vinderkode, han altid bruger, når han skal skabe resultater. Som var det skrevet af ABBA »tager vinderen det hele« eller i nyere tid Tina Turner »det bedste«. For intet mindre kan gøre det.

Her stillede han undrende spørgsmål til flere nøglespillere. Italieneren vil nemlig have spillerne til at præstere lige så godt på landsholdet, som de gør det på klubholdene.

»Hvordan kan store spillere som David David Beckham eller Michael Owen spille så anderledes dårligt, når de spiller på landsholdet. Den engelske landsholdstrøje er tung for selv de største mestre. I den situation har træneren en fundamental rolle at spille. Han er nødt til at være psykolog mere end en taktiker. De engelske landsholdspillere må klart have en mental blokade, for hvordan kan du ellers forklare, at England er elimineret fra EM 2008?« skulle Capello angiveligt have sagt på mødet ifølge The Guardian.

Så er scenen sat. Imens venter vi i spænding på den endelige underskrift fra Capellos hånd.