'Dopede sportsfolk bør straffes'

Regeringen vil undersøge, om det er muligt at straffe sportsfolk, som bruger doping. Interesseorganisationerne har delte meninger om forslaget.

Foto: Simon Bohr/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Idrættens problemer med doping får nu regeringen til at undersøge mulighederne for at indføre strafferetlige sanktioner mod sportsfolk, der doper sig, skriver Politiken torsdag.

Det kan betyde, at idrætsudøvere risikerer at blive sendt i fængsel, hvis de bliver testet positive for brug af forbudte præparater.

»Forbillederne er blevet alt for dårlige eksempler - de bruger jo skruppelløst nyremedicin og hjertemedicin, selv om de kan dø af det. Det har ført til massive problemer inden for breddeidrætten, så for ikke at ødelægge sporten, og for at sende de rigtige signaler, overvejer vi i regeringen, hvad vi kan gøre«, siger kulturminister Brian Mikkelsen (K) til Politiken.

I dag kan man straffes med op til to års fængsel for distribution, fremstilling eller handel med en række af de præparater, der står på dopinglisten. Ud over at undersøge hvordan brugerne kan straffes, overvejer regeringen at skærpe strafferammen betragteligt, så politiet bliver mere motiveret for at opklare sagerne.

Tidligere har ministeren afvist lovgivning mod sportsfolkene, fordi langt de fleste dopingsager i Danmark knytter sig til motionister, mens det kun er en lille procentdel af sagerne, der har haft noget med professionelle idrætsfolk at gøre.

Alligevel mener ministeren, at tiden er inde til et indgreb.

»Man ødelægger fascinationen af sport, hvis det er den bedste læge eller det bedste medicinskab, som er afgørende. Derfor skal vi bekæmpe doping med alle midler«, siger Brian Mikkelsen til Politiken og understreger, at regeringen endnu ikke er klar med et lovforslag.

Udspillet om, at dopingsyndere ikke udelukkende skal straffes inden for idrættens eget retssystem, men også i det almindelige strafferetlige system, bliver stort set positivt modtaget i dansk idræt.

I Anti Doping Danmark (ADD) mener sekretariatsleder Finn Mikkelsen dog, at forslaget skal bakkes op af initiativer, der sikrer politiet mulighed for at benytte de samme metoder i opklaringen af dopingsager, som de har i narkosager - blandt andet telefonaflytning og ransagninger.

»Jeg kan godt se ideen med at straffe udøvere, som har bedraget sportsorganisationer, firmaer, svindlet for millioner og snydt sig foran deres konkurrenter. Man skal bare huske, at selv om svenskerne har haft en lovgivning, som har givet dem mulighed for at straffe udøveren, har det ikke ført til en eneste sag i seks år«, siger Finn Mikkelsen til Politiken.

Også Aktivkomiteen - eliteudøvernes interesseorganisation - bakker ministeren op, mens Danmarks Idræts-Forbund (DIF) er mere skeptisk. Det kræver grundige overvejelser, om man skal bryde den traditionelle opdeling, hvor sporten selv dømmer sine udøvere, mens staten koncentrerer sig om bagmændene.

»Man må spørge sig selv, om staten er bedre til at jagte udøverne, og om vi derved kommer en bekæmpelse af dopingproblemerne nærmere. Kan vi sige, at det ville være gavnligt i kampen mod doping, at staten leder bekæmpelsen, vil vi også se positivt på det«, siger DIF-formand Niels Nygaard til Politiken.Kilde: Politiken