Den gule trøje er ikke i fare

Skønt et af sportens største har Michael Rasmussens Rabobank mandskab ikke den store erfaring i at forsvare Tourens førertrøje. Det afskrækker imidlertid ikke topprofessionelle folk med sportsdirektør Erik Breukink i spidsen.

I sig selv ligger vintersportsbyen Val dIsere pænt oppe i højderne, men fra terrassen på fjerde sal i det omfangsrige ferielejlighedskompleks, hvor Tourens vedhæng er indlogeret, er der udsigt til langt højere bjerge.

Det får feltet at føle fra første tråd i dag, da det fra start går direkte mod himlen, nærmere betegnet »Iseran Pass«, som er en Alpetinde uden for kategorierne.

»Men vi frygter ikke noget. Det vil være selvmord at angribe der,« fastslår Rabobank holdets sportslige ledelse.

»Måske en eller anden sindssyg franskmand, eller måske Aleksandre Vinokourov, vil prøve lykken, men lad dem bare. Enten eksploderer de inden toppen, eller også bryder de sammen på den meget lange nedkørsel inden næste opstigning til Telegraphe,« lyder det samstemmende fra flere ryttere og sportsdirektør Erik Breukink.

Altså bør Michael Rasmussen ikke have noget at frygte et langt stykke hen ad vejen. Sandsynligvis intet overhovedet.

Ifølge den tidligere toprytter Breukink skal det virkelige slag slås på Galibier-stigningen, der er dagens sidste.

»Men alt i alt forventer vi ikke en svær dag, selvom det er en svær etape. Vi ser ingen grund til at angribe. I hvert fald ikke før til sidst,« siger han med køligt overblik.

Hvis ellers et par gule shorts når frem fra holdets tøjsponsor, bliver det en Rasmussen helt i gult, man kommer til at opleve i dag. Men samtidig en mand, der pludselig er forfremmet til medkaptajn og derfor får et langt større ansvar, end han har haft tidligere.

»Han er ikke den fødte leder,« erkender Breukink.

»Nogle gange kommanderer han med de unge ryttere, men at være den, der udsteder ordrer til hele holdet, har han ikke prøvet før.«

Ifølge hollandske journalister vakte det stor opsigt på Rabobank, da Rasmussen allerede inden Touren proklamerede, at han gik efter at vinde. En populær rytter som Michael Boogerd tillod sig endda at grine højt, men han har nu erkendt, at han måske tog fejl.

»Hvad der er lidt mere problematisk, er, at Rasmussen er en utrolig ambitiøs mand,« siger flere hollandske reportere. På den måde minder han meget om Rolf Sørensen, der også kørte for Rabobank. Det er personligheder, der presser sig selv til yderste, hvilket en gang imellem kan ødelægge stemningen på holdet.«

Det vil være synd at sige, at det hollandske mandskab har stor erfaring i at forsvare den gule trøje. Rasmussen er blot den anden, der har prøvet det. Den første var Marc Wauters, der i 2001 hurtigt måtte overlade trøjen til Stuart OGrady.

Hvem om nogen Rasmussen kommer til at give trøjen videre til, taler man helst ikke om.

»I hvert fald bliver det ikke lige med det samme,« lover sportsdirektøren, mens danskerens sideordnede medkaptajn Denis Menchov er mere præcis:

»Jeg har måttet dæmpe egne ambitioner, men vi styrer Touren. Forsvaret af trøjen begynder først for alvor på enkeltstarten på lørdag.«