WHO: Unge skal forbydes at købe energidrikke

Verdenssundhedsorganisationen WHO opfordrer til et forbud mod salg af energidrikke på linje med aldersgrænserne for salg af alkohol.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er risiko for et folkesundhedsproblem, advarer WHO i en ny rapport om unges brug af energidrikke.

Derfor opfordrer verdenssundhedsorganisationen til et forbud mod salg af drikkene på linje med aldersgrænserne for salg af alkohol, skriver metroxpress.

I Danmark er salget af koffeindrikke som Red Bull, Cult og Burn ifølge Nielsen Scan Track Dagligvareindeks eksploderet, siden Fødevarestyrelsen ophævede forbuddet i 2009.

Et stigende forbrug, som betyder hyppige opkald til hospitalernes centrale Giftlinje.

»WHOs forslag er glimrende. Vi får ugentlig henvendelser om unge, som er voldsomt påvirkede. Det er ikke noget, som børn og unge skal drikke, og det er helt uhensigtsmæssigt, at de står på sodavandshylderne,« siger Giftlinjens afsnitsansvarlige læge, Gesche Jürgens, til metroxpress.

Også i Forbrugerrådet bifalder man forslaget:

»Det lyder som noget, vi gerne vil støtte. Måske er det, hvad der skal til, for der er ingen tvivl om, at børn og unge drikker alt for mange energidrikke,« siger forbrugerpolitisk ekspert Camilla Udesen til metroxpress.

Ifølge Giftlinjens chef er der ingen nedre grænse for, hvor mange energidrikke børn og unge kan tåle:

»Vores erfaring er, at der ikke skal så meget til, for eksempel en kvart liter, før de kan få det meget ubehageligt i form af hjertebanken, rysten, uro, angst og søvnløshed,« siger Gesche Jürgens.