Tiger-milliardær køber kirke: Her er hans planer

Den nedlagte Absalons Kirke i København er blevet købt af grundlæggeren af butikskæden Tiger. Nu skal kirken være et moderne forsamlingshus.

Lennart Lajboschitz, grundlægger af og konceptdirektør for detailhandelsvirksomheden Tiger. Her fotograferet i lageret i den første butik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bordtennis, skak og mad. Det rimer ikke umiddelbart på altergang og salmesang, men det er ikke desto mindre det, Absalons Kirke på Vesterbro i København nu skal lægge stengulv til.

Det er en konsekvens af, at kultur- og kirkeminister Marianne Jelved (R) sidste år besluttede at nedlægge fem københavnske folkekirker. I den forbindelse er Absalons Kirke på Sønder Boulevard blevet solgt til grundlæggeren af Tiger-butikkerne, Lennart Lajboschitz, som vil skabe et moderne forsamlingshus med blandt andet forelæsninger, musik og mad.

»Jeg vil lave et sted, som mere eller mindre er et forsamlingshus. For mig handler det om den dynamik og energi, der er i rummet. Jeg vil også gerne have en dialog med folk i området om, hvad vi kan bruge det til,« siger Lennart Lajboschitz, der for nylig trådte ud af den daglige drift af Tiger.

Lajboschitz, der i øvrigt selv er en habil bordtennisspiller, har købt den røde murstenskirke for 10,25 millioner kroner, og betingelserne for købet var især at åbne den for beboerne i lokalområdet.

Hos Kirkefondet, der har stillet købsbetingelserne for den nye ejer, havde generalsekretær Henrik Bundgaard Nielsen allerhelst set, at kirken fortsat kunne fungere som kirke - eksempelvis ved at huse en frikirke eller en katolsk menighed. Anden prioritet var at bruge kirken til et kirkeligt formål, og hvis det ikke kunne lade sig gøre, så var ønsket et socialt og almennyttigt formål, som det nu bliver tilfældet.

»Og det synes vi er ganske fint. Det bliver et åbent miljø, hvor man kan bruge kirken på en ny og anderledes måde. Men hvor lokalbefolkningen stadig kan føle, at det er deres rum, deres bygning,« siger generalsekretæren.

Der har været stor interesse for kirken, og valget er faldet på Lennart Lajboschitz, fordi han til fulde lever op til Kirkefondens vision, fortæller Henrik Bundgaard Nielsen.

»Jeg håber, at det bliver et sted, hvor folk, der færdes på Vesterbro, dumper ind, når de lige har lyst til at være med i nogle aktiviteter.«

Bag kirkesalget står erhvervsmæglerne Colliers, der også tidligere har solgt Samuels Kirke på Nørrebro til boligselskabet Vibo, som vil omdanne kirken til ungdomsboliger - i øvrigt en prioritet fire på kirkefondens ønskeliste.

Colliers skal også sælge den tredje af de fem nedlagte kirker - Blågårds Kirke - som man regner med at have fundet en køber til inden jul.