Thulesen: K må acceptere Eva Kjer for en tillægsaftale

Dansk Folkepartis formand bakker op om statsminister Lars Løkke Rasmussen i spørgsmålet om Eva Kjer Hansens fremtid som minister i tilfælde af en tillægsaftale. K holder fast i mistillid.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, forstærker nu presset på de Konservative forud for starten på den møderække, der skal munde ud i en tillægsaftale til landsbrugspakken samt et generelt bedre samarbejdsklima mellem lederne af de fire borgerlige partier.

Kristian Thulesen Dahl finder det således åbenlyst, at udarbejdelsen af en tillægsaftale må medføre, at de Konservative må fravige sit krav om at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) samtidig træder tilbage.

»Det er klart, at ideen med en møderække, hvor man dels laver en tillægsaftale om miljøforbedringer og dels prøver at få alle til at føle sig godt behandlet, er, at man så også accepterer, at statsministeren har sat sit hold, og at det består af Eva Kjer Hansen,« siger DF-formanden.

Kristian Thulesen Dahl forudser af samme grund et kort forhandlingsforløb om en ny tillægsaftale, og at sagen herefter kan lukkes.

»Jeg har meget svært ved at se, at vi sidder og laver en tillægsaftale med forbedringer af miljøet, og så kører det i næste uge fortsat med mistillid til Eva Kjer,« siger han.

Dermed lægger Dansk Folkeparti sig på linje med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spørgsmålet om Eva Kjer Hansen fremtid som minister set i sammenhæng med tillægsaftalen til landsbrugspakken, der er blevet 3.-behandlet gennem adskillige timer i folketingssalen i dag.

Lars Løkke Rasmussen slog tidligere torsdag fast, at han snarere ser et valg for sig end en fyring af Eva kjer Hansen.

»Jeg kender udmærket positionerne. Får det mig til at afskedige min minister? Nej. Det gør det ikke. Så er der et lidt mere sandsynligt udfaldsrum. Det er at udskrive et folketingsvalg,« sagde han.

Hos Liberal Alliance har man på nuværende tidspunkt ikke ønsket at kommentere, hvorvidt en tillægsaftale automatisk skal medføre, at Eva Kjer Hansen fortsætter som en del af Løkkes ministerhold.

Meldingen fra DF-formanden i kølvandet på statsministerens udtalelser står i skærende kontrast til det faktum, at de Konservative gennem de seneste døgn og senest torsdag har fastholdt, at en tillægsaftale ikke vil kunne genskabe tilliden til miljø- og fødevareministeren, og at ministeren under alle omstændigheder skal træde tilbage.

De Konservatives politiske ordfører Mai Mercado mener heller ikke, at udtalelsen fra Dansk Folkepartis formand ændrer på noget forud for den kommende møderække.

»Jeg køber ikke den præmis. Jeg mener godt, vi kan forhandler om en tillægsaftaler, fordi det handler om kompenserende tiltag i det miljøregnskab, der ikke har været retvisende. Vi har samtidig gjort vores holdning klar hele tiden, nemlig at vi ikke har tillid til ministeren, og det er de præmisser, vi er blevet inviteret på. Det er vist kendt for alle,« siger Mai Mercado.

Møderækken ventes indledt sent torsdag eftermiddag en time efter afslutningen på 3.-behandlingen.