Bagland bakker Pape op: 113 konservative vil vælte Eva Kjer

Pape har opbakning fra stor del af baglandet til at gå hele vejen i Kjer-sag - også selv om det udløser valg.

Søren Pape Poulsen (K) ankommer til onsdagens forhandlinger i statsministeriet med Blå blok Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Christiansborg er De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, under massivt pres.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) truer med valg, hvis ikke Pape opgiver at vælte miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i sagen om landbrugspakken.

Men i K-baglandet er der tilsyneladende pæn opbakning til den kontante linje fra formanden for Folketingets mindste parti.

Ritzau har spurgt 316 konservative byrådsmedlemmer, borgmestre, regionsrådsmedlemmer og lokalformænd om deres syn på Søren Pape Poulsens linje i sagen.

121 har svaret på rundspørgen. Af dem siger 113, at de er enige i Søren Pape Poulsens beslutning om at udtrykke mistillid til Eva Kjer Hansen.

Og Pape har tilsyneladende også opbakning til at gå linen helt ud.

I hvert fald svarer 102 af de 121 i undersøgelsen, at De Konservative bør stå fast på at udtrykke mistillid til Eva Kjer Hansen, selv om Lars Løkke Rasmussen gør sagen til et kabinetspørgsmål, der kan udløse valg.

Blandt dem er tidligere medlem af Folketinget og nuværende byrådsmedlem i Næstved Kommune Helge Adam Møller (K).

»Hvis en minister ikke fortæller den fulde og hele sandhed, så må man udtrykke mistillid til vedkommende. Det betyder ikke, at regeringen skal gå af. Hvis det sker, så er det, fordi Lars Løkke vælger det,« siger Helge Adam Møller.

Han mener, at Eva Kjer Hansen bør træde tilbage og lære af sin fejltagelse. Så vil hun til gengæld kunne komme tilbage på en ny ministerpost senere, siger Helge Adam Møller.

Han henviser til, at det skete for tidligere V-formand Anders Fogh Rasmussen, der måtte gå som skatteminister, men senere vendte tilbage som statsminister.

»Når folk lyver, er der kun én vej at gå. Det er også det, vi lærer vores børn: At man skal sige sandheden,« siger Helge Adam Møller.

Rundspørgen er forbundet med den store usikkerhed, at knap 200 af de adspurgte tillidsfolk i K-baglandet ikke har svaret. Der kan med andre ord være mange kritikere i den resterende gruppe, som ikke har svaret.

Tidligere har eksempelvis De Konservatives borgmester i Vesthimmerland Kommune, Knud Kristensen, skarpt kritiseret Pape for at ville af med ministeren, selv om man fortsat støtter landbrugspakken.

Også her er der dog opbakning til Papes linje i rundspørgen. På spørgsmålet om, hvorvidt man er enig i Papes beslutning om at stemme for landbrugspakken trods uenigheden om beregningerne, svarer 111 konservative tillidsfolk ja.

Søren Pape Poulsen siger om resultatet:

»Jeg er rigtig glad for, at baglandet bakker op. Jeg tror også, at de kender mig så godt, at de ved, at når vi gør det her, så er det, fordi det er alvorligt.«

Er du parat til at gå hele vejen til et valg, som baglandet giver dig frie hænder til?

»Det vil aldrig være mig, der går den vej. Det er statsministeren. Vi har sagt til statsministeren, at vi bakker ham og hans regering op.«

»Hvis han så ønsker at tage et valg på baggrund af én minister, så er det hans beslutning. Det vil være ærgerligt, men det er hans valg,« siger Søren Pape Poulsen.

/ritzau/