Tahira var velhavende, men syg

Drabet på Tahira Tabussum var et uheld, hævder svigerfamilien fra Pakistan, hvor Berlingske Tidende interviewede dem på gerningsstedet. Tahiras egen familie er dybt uenige. Heller ikke det pakistanske miljø i Danmark køber den forklaring.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mordet på 31-årige Tahira Tabassum 19. juni fandt sted i et spartansk indrettet, umoderne værelse med kun en seng og tre kister i et hus i byen Kharian i Pakistan. Det var her, i Tahiras afdeling – det eneste rum med aircondition i hendes svigerfamilies hus – at hendes svoger skød hende tre gange i hovedet, i brystet og i maven og begik det, der efterforskes som et æresdrab. Men hvordan kunne det komme så vidt?

For det var faktisk begyndt godt for Tahira Tabassum og hendes mand, selvom der var en indbygget ulighed i deres ægteskab. Manden er fra en fattig familie, mens Tahira blandt andet på grund af sin fars taxajob i København er fra en mere velstående – og langt ude er de tilmed beslægtede. At ægteskabet alligevel blev arrangeret skyldes ifølge Berlingskes oplysninger, at Tahira var syg op til brylluppet og dermed måtte gifte sig med en mand med lavere status. Forbindelsen mellem Tahira og hendes mand var dog ikke bare gennem slægtsblod, men bygger på også på, at Tahiras far og hendes svigerfar begge kom til Danmark i 1970 og kendte hinanden.

Tahiras mand var i begyndelsen også godt tilfreds med sin hustru, fortæller kilder i Pakistan, og de havde det godt i Danmark, indtil han fik dansk pas. Så ændrede han opførsel. Det førte til, at Tahira for tre år siden – syv år inde i deres ægteskab, der skulle komme til at vare ti år – flyttede til Pakistan med en simpel opgave: Hun skulle give sine døtre en god muslimsk opdragelse, mens manden blev boende i Danmark, hvor han stadig bor i en forstad til København. Sådan forklarer svigerfamilien det i hvert fald. Hendes egen familie siger, at hun blev tilbageholdt og behandlet modbydeligt.

Hvad der siden gik galt i Pakistan og fik svogeren til at dræbe sin brors hustru er uvist. Ville hun ikke parerere ordrer eller var det fordi hun ikke kunne få børn, som Tahiras søskende mener? Tahiras svigerfamilie forklarer nu, at mordet var et uheld, som Tahiras svoger var alene om, sagde moderen til Berlingske Tidende i aftes: »Hun har altid været god over for mig, og jeg har aldrig haft grund til at klage over hende,« siger hun og fortæller, at hun vågnede af skuddene, og at hendes tredje søn selv fangede den formodede morder, hans bror, og låste ham inde i et rum i huset, indtil politiet ankom og han tilstod, at han affyrede skuddene.

Mægling mellem familierne
I går mæglede det lokale politi mellem de to familier i tre timer. Tahiras familie siger, at mordet var planlagt af svigerfamilien. Og svogeren har tilstået med den begrundelse, at Tahira ikke parerede ordrer. Men i det pakistanske miljø i Danmark tror man ikke på, at det var et uheld. Pakistanske Akram, der selv er fra byen Kharian og kender begge familier, fortæller, at svogeren drikker for meget, og at det må være det, der har fået ham til at affyre skuddene. Samtidig er det blot fire dage siden, at Akram besøgte Tahiras mand.

»Han var afslappet og drak te, men vi snakkede ikke om mordet på Tahira,« siger han, selvom de begge var bekendt med mordet. Det var de fleste i det pakistanske miljø nemlig vidst i et stykke tid.

Wallait Khan, der er kendt som en markant og omdiskuteret pakistansk politiker, har således kendt til mordet på den danskfødte kvinde i over en uge, hvilket han mener hele det pakistanske miljø har. Han bakkes op af forfatter og journalist Rushy Rashid Højbjerg, der er pakistansk født: »Folk fra samme landsby, der bor i Danmark, har vidst det længe. Om ikke i samme minut, så samme dag, mordet blev begået,« siger hun.

Men selvom mordet har været kendt, er det stadig overraskende:

»Hun var glad for at bo dernede, det er mit indtryk,« siger Ahsan Malik, der har været taxakollega med Tahiras mand, og som har di­skuteret mordet med mange pakistanske taxachauffører.

Han bakkes op af Akram, der i øvrigt beskriver Tahira som en smuk og meget flink kvinde: »Hun havde det godt dernede, og da jeg hørte om hendes død, blev jeg meget bekymret,« siger han.

For de fleste af de kilder i det pakistanske miljø som Berlingske Tidende talte med i går, gælder det dog, at det er et stykke tid siden, de har set Tahira, der som bekendt har boet i Pakistan de sidste tre år.

Samværet mellem Tahira og hendes mand har i samme periode været begrænset, og manden menes højst at have besøgt hende tre gange i sit hjemland. Senest var han dog i Pakistan umiddelbart før mordet.

Sker hele tiden
Men selvom menneskene tæt på Tahira er berørte af mordet, er det ikke noget, der fremkalder den store reaktion fra et samlet pakistansk miljø:

»Det var lidt unormalt, men jeg blev ikke overrasket. Den slags sker jo hele tiden i Pakistan,« siger Raza Mustafa fra Radio Humwatan, der i øvrigt oplyser, at den ugentlige radioudsendelse til pakistanere i Danmark således ikke bliver præget sønderligt af det tragiske mord.

Tahira Tabassums bror har ved flere lejligheder over for Berlingske Tidende understreget, at han ikke har nogen kommentarer til mordet. Heller ikke Tahiras mand svarer på opkald eller henvendelser på privatadressen.

I går lukkede to pakistanske mænd, der er venner med en af mandens venner dog op og gav et kig ind i en lejlighed, der ikke ser beboet ud og hvor et enkelt rum kun fyldes af gulvtæppe og et maleri på væggen. De to mænd, der er fra Sverige og på besøg i Danmark, fortalte, at de sidst har set Tahiras mand mandag aften omkring midnat. Her var han meget oprevet og ked af det.