Mange danske piger holdes fanget i udlandet

Flere danske piger tilbageholdes uden for landets grænser imod deres vilje. Politikere og eksperter kritiserer myndigheder for ikke at gøre nok for de nødstedte piger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om den 31-årige Tahira Tabassum fra Brønshøj er ikke enestående. For tretten dage siden blev hun dræbt af sin svoger i Pakistan efter i tre år at have boet hos sin svigerfamilie i Pakistan, der ifølge Tahiras familie behandlede hende »modbydeligt«. Den skæbne deler Tahira med mange danske piger, skønner fagfolk med ekspertise i tvangsægteskab og æresrelateret vold.

»Vi ser kun toppen af isbjerget. Jeg er slet ikke i tvivl om, at der i mange lande sidder danske kvinder, som holdes indespærret og er ofre for både vold og voldtægt. Uden at have konkret viden om det, tror jeg også, at der er kvinder med baggrund i Danmark, som er blevet æresdræbt i deres oprindelige hjemland,« vurderer specialkonsulent Farwha Nielsen fra Landorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK).

Den dansk-pakistanske integrationsrådgiver og forfatter Mohammed Rafiq er enig:

»Det er helt sikkert, at der har været flere sager. Jeg tror, at man vil støde på mange andre tilfælde, hvis man går tilbage i tiden og undersøger sager, hvor danske piger er forsvundet og ikke er dukket op igen,« siger han.

Ifølge kontorchef Uffe Wolffhechel fra Udenrigsministeriets Borgerservice sker det »flere gange om året«, at Borgerservice bliver inddraget i sager, hvor danske piger med anden etnisk baggrund er forsvundet eller tvunget med til familiens hjemland. Han har ikke kendskab til andre sager, der er endt så tragisk som den aktuelle sag, men oplyser, at det ikke er alle piger, det lykkes at få hjem til Danmark efter de er forsvundet. Pigerne lokkes typisk til hjemlandet på feriebesøg. Men bliver tilbageholdt, når den øvrige familie tager tilbage til Danmark.

I går forsøgte det lokale politi i Kharian at mægle mellem de to familier. Men forgæves - og Tahiras familie appellerer nu dirkete til de danske politi til at efterforske sagen, frodi de mener Tahiras danske mand har orkestreret drabet.

Dansk politi sagde i går i Berlingske Tidende, at de intet kan stille op og ikke umiddelbart vil gå ind i sagen. Det er ikke godt nok, lyder kritikken fra flere eksperter og partier på Christiansborg. De kræver nu en redegørelse af Justitsminister Lene Espersen (K).

»Selvfølgelig skal der handling til. Det kan handle om, at de sociale myndigheder og politiet i Danmark er mere opmærksomme på den her slags sager, men også at der internationalt laves noget benarbejde for at sætte en prop i den her forbrydelseseksport,« siger Socialdemokraternes Nick Hækkerup.