Sydkoreansk rytter kæmper mod udlevering for sin søns skyld

Min søn betaler prisen for den sag, min mor er involveret i, siger mistænkt datter i sydkoreansk skandalesag.

Sidste uges afgørelse fra Retten i Aalborg om udlevering til Sydkorea blev kæret til landsretten af kvindens advokat, Michael Juul Eriksen (billedet). Scanpix/Mikkel Berg Pedersen Fold sammen
Læs mere

Aalborg. Det var risikoen for social forfølgelse som ung og ugift mor i Sydkorea, der førte hende til Danmark.

Det fortæller den sydkoreanske dressurrytter Chung Yoo-ra til BT og Ekstra Bladet, som har besøgt den 20-årige kvinde i hendes fængselscelle i Aalborg.

Her har hun siddet fængslet siden 1. januar, hvor hun blev anholdt af Nordjyllands Politi, fordi hun i sit hjemland er mistænkt for medvirken til økonomisk kriminalitet og eksamensfusk.

Ifølge anklagen har den unge kvinde sammen med sin mor, Choi Soon-sil, ejet et tysk skuffeselskab, som har modtaget op mod 130 millioner kroner fra blandt andet elektronikgiganten Samsung.

Myndighederne i Sydkorea mener, at pengene er tilvejebragt ved en form for afpresning, som Choi Soon-sil har stået bag i kraft af sin stilling som rådgiver for den afsatte præsident Park Geun-hye.

Chung Yoo-ra nægter sig skyldig i alle anklager.

- Jeg ved ingenting om det, og jeg forstår ikke, hvorfor jeg er anklaget. Jeg har ikke haft noget med det at gøre. Hvis jeg kunne fortælle dem noget om sagen, ville jeg gøre det, men det kan jeg ikke, siger hun til BT.

- Min mor var tæt på præsidenten, men hun havde ikke nogen grund til at svindle.

- Det er min søn, der betaler prisen for den sag, min mor er involveret i, tilføjer hun.

19. april fastslog Retten i Aalborg, at Chung Yoo-ra skal udleveres til Sydkorea. Dermed blev Rigsadvokatens afgørelse om udlevering af kvinden stadfæstet.

Men Chung Yoo-ra kæmper for ikke at blive udleveret til hjemlandet, fordi hun frygter at miste kontakten til sin knap to år gamle søn, som er i Aalborg Kommunes varetægt.

Chung Yoo-ra er bange for, at myndighederne tager forældremyndigheden fra hende og giver den til faderen, som hun ikke har nogen kontakt med.

Det var netop sønnen, der var årsag til, at Chung Yoo-ra forlod Sydkorea, fortæller hun.

- Min mor krævede, at jeg fik en abort, men jeg nægtede. Så sendte hun mig ud af landet, siger hun til BT.

Rejsen bragte først Chung Yoo-ra til Tyskland og senere til Danmark.

Min mor frygtede for social forfølgelse af mig og min søn på grund af, at det mange steder er ilde set i Sydkorea at blive mor så tidligt, som jeg blev, siger hun til Ekstra Bladet.

Sidste uges afgørelse fra Retten i Aalborg blev kæret til landsretten af Chung Yoo-ras advokat, Michael Juul Eriksen.

/ritzau/