Skuddræbt betjent er stedt til hvile: »Når vi holder Jespers historie i live, holder vi vores medborgerskab i live«

Den 43-årige politiassistent Jesper Jul, som 6. december blev dræbt foran Politigården i Albertslund, er fredag blevet bisat i Roskilde Domkirke.

Betjente og kollegaer udvalgt af familien bærer kisten ud til bilen, der skal tage Jesper Jul på den sidste rejse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var stille, selv om kirkeklokkerne bimlede.

De mere end 1.000 mennesker på pladsen foran Roskilde Domkirke så tavse til, mens pårørende til den 43-årige Jesper Jul lagde blomster på den afdøde politiassistents kiste i rustvognen.

De mange hundrede betjente, der var mødt op for at sige farvel til deres kollega, stod i rækker med foldede hænder i hvide handsker, flere af dem med tårer i øjnene.

Ved siden af dem stod repræsentanter fra det officielle Danmark, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der også holdt tale i domkirken, og Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) samt rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Fra Vestegnens politikreds alene var 500 betjente mødt op. Det samme var et stort antal politifolk fra resten af landet, ikke mindst fra hundesektionerne. Jesper Jul var hundefører i Københavns Vestegns Politi, og omkring domkirkepladsen ved hans bisættelse stod 200 hundeførere æresvagt med hver deres politihund.

Enkelte bjæffede ad kirkeklokkerne. Da klokkerne forstummede, og rustvognen var kørt afsted, blev betjentene stående i stilhed.

Under bisættelsen i domkirken talte, udover statsministeren, også politidirektør Kim Christiansen fra Københavns Vestegns Politi. Han beskrev blandt andet den afdøde som »politimand, hundemand, sportsmand - og lidt af en supermand«. 

Det fremgår det af politidirektørens tale, som Rigspolitiet har udleveret til pressen.

»Den bedste måde at ære en kollega på er at værne om dét, de bidrog til vores samfund. Når vi holder Jespers historie i live, holder vi vores medborgerskab i live,« sagde politidirektør Kim Christiansen ifølge talen:

»Jesper var én, man kunne stole på, når det spidsede til. Han var én, man gerne ville have ved sin side. Jesper var politimand på Vestegnen, ja, Men han var også kollega, far, frivillig, kæreste, søn, bror, ven og meget andet«.

Kollegaer ankommer til bisættelsen af politiassistent Jesper Jul i Roskilde Domkirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

Politidirektør Kim Christiansen afsluttede sin tale med ordene:

»Jesper er gået ud af tiden. Men han er her endnu. Ære være hans minde«.

Politiassistent Jesper Jul efterlader sig to børn og en kæreste, han var  forlovet med.

Politiforeningens formand, Claus Oxfeldt, fortalte efter bisættelsen uden for Roskilde Domkirke, at »likvideringen« af politiassistenten har gjort dybt indtryk på hele landets politikorps.

»Det er så trist og tragisk og meningsløst. Det er klart, at det berører os alle sammen dybt,« sagde Claus Oxfeldt.

Attentatet ved Politigården

43-årige Jesper Jul mødte om morgenen tirsdag 6. december ind på arbejde på Politigården i Albertslund. Klokken 8:16 befandt politiassistenten sig på parkeringsrampen foran politistationen.

Ifølge videoovervågning og vidner løb en mandsperson hen til politiassistent Jesper Jul, sigtede med pistol og udløste et skud.

Jesper Jul blev ramt i hovedet og faldt sammen, skudt med en kaliber .22 pistol. Gerningsmanden flygtede fra stedet.

Politiassistenten afgik ved døden dagen efter på Rigshospitalet med sine pårørende ved sin side.

I Albertslund strømmede patruljer kort efter attentatet ud i området på jagt efter gerningsmanden. Rigspolitiet bad politikredse i resten af landet om at skærpe sikkerheden, ind til der var overblik over skyderiet.

Kollegaer ankommer til bisættelsen af politiassistent Jesper Jul i Roskilde Domkirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

Sent mandag, aftenen forrinden, havde en lokal skytteforening i Rødovre anmeldt et tyveri af en kaliber .22 pistol. Foreningen mistænkte et 26-årigt skyttemedlem for at stå bag.

Vagtchefen i Albertslund havde efter nedskydningen af sin kollega fra anmeldelsen genkendt navnet på den mand, der i 2012 på selvsamme politistation havde skudt mod en politiassistent med en hardball-pistol.

Ved at aflytte den hovedmistænktes telefon i minutterne efter skyderiet tirsdag morgen lykkedes det på ganske kort tid samme morgen at pågribe den 26-årige, som stakåndet blev samlet op få kilometer fra Politigården. Manden er sigtet for drab, men han nægter sig skyldig.

Selv om Vestegnens politikreds ikke reagerede akut på anmeldelsen om pistoltyveriet fra skytteforeningen mandag aften, har politiinspektør Mogens Lauridsen fra Københavns Vestegns Politi i dagene efter skyderiet understreget, at vagtchefen efter de tilgængelige oplysninger handlede korrekt.