Så mange danske politifolk er døde i tjeneste: Nu skal de mindes

Rigspolitiet når i en opgørelse frem til, at 36 politimænd er omkommet i tjeneste siden 1945. Politiet arbejder på at hædre dem med en mindetavle.

Den 43-årige politiassistent Jesper Jul fra Københavns Vestegns Politi, som blev dræbt i tjenesten, blev fredag d. 16. december fra bisat fra Roskilde Domkirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

36 politimænd er døde i tjeneste siden 1945, fremgår det af en officiel opgørelse over antallet af polititjenestemænd , der siden befrielsen er omkommet i tjeneste.

Oplysningerne fremgår af et nyt svar fra Justitsministeriet til Folketingets kirkeudvalg, der på vegne af Søren Espersen (DF) har bedt ministeriet svare på, hvilke danskere, bortset fra de kongelige, som siden 1945 har fået en såkaldt statsbegravelse.

Det ved ministeriet ikke, men henviser til en udtalelse fra Rigspolitiet, hvoraf de fremgår, at »politiet ikke anvender betegnelsen statsbegravelse, men officiel begravelse/bisættelse, som i politiet er kendetegnet ved deltagelse af repræsentanter fra det officielle Danmark«.

Til gengæld kan Rigspolitiet oplyse, at »der i henhold til Rigspolitiets foreliggende oplysninger er omkommet 36 polititjenestemænd i tjenesten siden Danmarks befrielse i 1945. Heraf er 15 polititjenestemænd omkommet som følge af en strafbar handling i form af blandt andet skud, knivstik og terrorbombning i udlandet. Øvrigt omkomne er primært relateret til trafik- og færdselsmæssige forhold«.

»Det bemærkes, at tallene er forbundet med en vis usikkerhed, idet der ikke hidtil har været et samlet overblik over polititjenestemænd, som er omkommet i tjenesten,« hedder det i udtalelsen:

»Rigspolitiet har imidlertid iværksat et arbejde med at opnå et sådant overblik med henblik på etablering af en mindetavle for omkomne i politiets tjeneste siden Danmarks befrielse i 1945. Dette arbejde pågår fortsat.«

Søren Espersen bad kirkeudvalget om stille spørgsmålet om statsbegravelser før jul, efter at politiassistent og hundefører, 43-årige Jesper Jul, i begyndelse af december blev skuddræbt og efterfølgende bisat i Roskilde Domkirke. Til stede var det officielle Danmark repræsenteret ved bl.a. Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der også holdt tale i domkirken.

Han kalder en mindetavle »en god ide«, akkurat som der på Kastellet i København er et monument for den mange tusinde danskere - og dermed også de faldne - der siden 1948 har været udsendt på internationale missioner af Folketinget.

»Jeg synes, at det er meget positivt, at Rigspolitiet nu sætter fokus på at hædre politifolk, der er omkommet i tjenesten. Vores politi yder hver dag en kæmpe indsats i hele landet. Hvis de på tragisk vis omkommer i tjenesten, fortjener de og deres pårørende, at vi værner om deres minde,« lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en skriftlig kommentar til Berlingske.