Skoleelever går tilbage i læsning og matematik

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) besøger Katrinedals Skole i København, onsdag den 14. august 2019. Det er hendes første besøg på en folkeskole i sin tid som minister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Godmorgen og velkommen til dagens overblik på ugens anden dag.

Vi lægger ud med en historie om Mærsk – eller rettere: de topchefer, som ikke længere er at finde i Mærsk-ledelsen.

Topchefer smutter fra Mærsk på stribe

Siden Søren Skou i juni 2016 blev administrerende direktør for A.P. Møller - Mærsk, har han haft svært ved at holde på selskabets øvrige topchefer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Den danske shippingkæmpe Mærsk har med Søren Skou ved roret sagt farvel til topchefer på stribe. Hele syv topfigurer har sagt farvel og tobak til en stilling i toppen af Danmarks største virksomhed. Det er tilmed sket i en periode, hvor Mærsk har været – og fortsat er – midt i store forandringer.

»Søren Skou og Hagemann Snabe skal nu ud og finde nye kræfter. Toppen er blevet for tynd. Det er et godt gæt, at en eller flere af de nye til Mærsk-direktionen skal hyres udefra. Sandsynligvis med andre kompetencer end Mærsk classic,« vurderer Berlingskes erhvervskommentator Jens Christian Hansen.

Læs artiklen her på Berlingske og få overblikket over de mange topchefer, som de seneste par år har forladt A.P. Møller - Mærsk for at søge grønnere græs andetsteds.

Fire vise mænd har en anke mod klimaloven

»Vi fraråder bindende delmål i klimaloven frem mod 2050, fordi det risikerer at gøre forløbet dyrere end nødvendigt,« siger Lars Gårn Hansen, miljøøkonomisk vismand samt medlem af De Økonomiske Råds formandskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø.

Vi fortsætter i Berlingske, hvor de økonomiske vismænd nu går stik imod, hvad både regeringen og et stort set enigt folketing vil: At skrive målet om 70 procents CO2-reduktion ind i den kommende klimalov.

»Hvis det viser sig, at 65 procent i 2030 er den billigste vej til at nå klimaneutralitet i 2050, hvorfor skal man så betale mere bare for at reducere de danske udledninger med 70 procent?« spørger vismændene.

Læs hele historien her på avisen.

Vismændene vurderer, at en 70 procents målsætning som en del af en bindende klimalov kan blive unødvendigt dyrere – en analyse viser i øvrigt, at det kan blive en langt mindre grøn affære, end politikerne håber på.

Vi haster videre fra de vise mænd til vores også vise kolleger på dagbladet Information.

Syrien-jihadist ansatte fætter på fleksjob i formodet momssvindelfirma

Syrien-jihadisten selv var ikke at finde på anklagebænken i sagen, da PET allerede i 2016 vurderede, at han »med stor sandsynlighed« er blevet dræbt i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Københavns Kommune betalte fleksjobydelse til en mand ansat i et formodet svindlerfirma, som en dansk Syrien-jihadist stod bag.

Det fremgår af en dom fra 2018, som Information og Finans.dk har fået aktindsigt i. Firmaet, der handlede med sodavand, efterlod sig en gæld til det offentlige på tre millioner kroner, mens andre kreditorer måtte se langt efter 3,4 millioner kroner, da firmaet gik konkurs i 2014, skriver Information.

Af retsbogen fremgår det, at Skat i flere tilfælde beslaglagde varer fra firmaets lager og fra firmaets varebiler, blandt andet fordi der ikke var betalt afgifter af sodavand og læskedrikke.

Manden, der ifølge vidneforklaringer i Københavns Byret stod bag selskabet, var en dansk Syrien-jihadist, der var centralt placeret i et omfattende formodet svindelnetværk, som Information og Finans gennem de seneste måneder har afdækket. PET har i 2016 vurderet, at den danske Syrien-jihadist »med stor sandsynlighed« er blevet dræbt i Syrien.

En kortlægning af netværket har vist, at de formodede svindelselskaber i alt efterlod en moms- og skattegæld på over en milliard kroner til det offentlige. Heraf stod jihadisten for lidt over 100 millioner kroner.

Læs hele historien i Information.

Vi springer videre fra en vellykket artikel til en – ifølge Berlingskes anmelder – »ikke rigtig vellykket« roman.

»Skyggedanseren« er »ikke rigtig vellykket«

Sara Omar er en prisvindende dansk-kurdisk romanforfatter. Debutroman »Dødevaskeren« solgte over 50.000 eksemplarer i løbet af den første måned på hylderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Berlingskes Søren Kassebeer har anmeldt Sara Omars nye roman, »Skyggedanseren,« der udkommer dags dato. Mens forfatterens debutroman, »Dødevaskeren«, blev rost til skyerne og ligeledes strøg op ad bestsellerlisterne, lever efternøleren ikke helt op til anmelderens forventninger.

»Romanen, når den er bedst, taler stærkt, brillant og direkte til følelserne. Omvendt er den også, mærkeligt og skuffende nok, decideret kedelig på alle de alt for mange sider, hvor gode og onde mennesker trivielt ævler løs, side op og side ned, snakke, snakke, snakke,« skriver Søren Kassebeer. Læs hele anmeldelsen her.

Mens Berlingskes litteraturanmelder er en ivrig læsehest, står det – ifølge Jyllands-Postens forsidehistorie – knap så prangende til med læsningen i folkeskolen.

Skoleelever går tilbage i læsning og matematik

Efter flere års fremgang i matematik falder antallet af »gode« elever. I 2018/19 opnåede 77 pct. af eleverne »gode« resultater i matematik mod 78 pct. året før. Tilbage i 2014/15 var andelen på nede på 74 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Færre elever i den danske folkeskole læser og regner godt – målt på resultaterne i de nyeste nationale test for skoleåret 2018-2019, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Dermed er folkeskolen kommet længere væk fra at indfri målene med folkeskolereformen, som netop blev indført, for at de svageste elever skulle blive bedre. Målsætningen er, at 80 procent af eleverne skal være i kategorien »gode« til læsning og matematik. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil kalder udviklingen for »stærkt bekymrende«.

»Det er jo slet ikke meningen, at det skal gå i denne retning. Basale kompetencer er fuldstændig fundamentale for ens læring og fremadrettet for et ungt menneskes trivsel og de muligheder, som man får i tilværelsen,« siger hun. Læs hele historien i Jyllands-Posten.

Det sker i dag

Tyrkiets tilbagesendelse af IS-jihadister til Danmark drøftes i Folketinget
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd om den seneste udvikling i sagerne om Tyrkiets tilbagesendelse af IS-jihadister til Danmark.

De to ministre skal redegøre for den seneste udvikling i sagerne om Tyrkiets tilbagesendelse af IS-krigere til Danmark. Herunder skal de fortælle: hvor mange danske statsborgerskaber ministeren i den anledning har frataget, hvor mange IS-jihadister der er indrejst til Danmark, hvor mange der forventes i nærmeste fremtid, samt hvordan regeringen vil håndtere sagerne, når IS-jihadisterne står i Danmark. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF). Det skriver Ritzau.

Sundhedsministeren skal i samråd om patientklager
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er blevet kaldt i åbent samråd om Styrelsen for Patientklager.

Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvorfor regeringen ikke har afsat ekstra penge til Styrelsen for Patientklager på sit forslag til finanslov, således at sagspuklen kan nedbringes, og den aftalte sagsbehandlingstid kan overholdes.

Ministeren skal også svare på, hvorfor regeringen endnu ikke har præsenteret den handlingsplan til håndtering af problemerne, som sundheds- og ældreudvalget i foråret blev orienteret om var undervejs – og som fulgte i kølvandet på de ekstra penge, som VLAK-regering sammen med Dansk Folkeparti afsatte med sidste års finanslov. Derudover skal ministeren redegøre for, hvad der er af planer for at løse problemerne med voksende sagsbehandlingstider hos Styrelsen for Patientklager. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Geertsen (V) og Ellen Trane Nørby (V). Det skriver Ritzau.

Dagens hammerslag

Bruun Rasmussen Kunstauktioner håber at overgå vurderingen på 20-30 millioner, når maleriet i dag går under hammeren til auktion i Bredgade 33. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

I dag kommer et maleri af Vilhelm Hammershøi på auktion – et meget hypet et af slagsen, vel at mærke. Tidligere Hammershøi-malerier er blevet solgt for mange millioner ved auktion, blandt andet for omtrent et år siden i New York. Her blev et maleri af Hammershøi bortauktioneret for 32 millioner kroner. Vilhelm Hammershøis maleri  »Interiør fra Strandgade 30« ventes at blive det dyrest solgte maleri her til lands. Det er vurderet til et beløb mellem 20 og 30 mio. kr.