Singlekultur er på retur

Singlekurven er tilsyneladende knækket. Andelen af danskere, der bor alene, er faldet gennem de seneste otte år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig færre danskere bor alene. Singlekurven steg støt op gennem 1980erne, begyndelsen af 1990erne og toppede i 1995. Men så fik singlekurven et knæk i 1996.

»De færreste ved, at det forholder sig sådan, blandt andet fordi singlerne har været meget fremme i medierne som kontrast til hele familiebølgen,« siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

Der er i dag næsten 16.000 færre enlige, end der var i 1995 - på trods af, at antallet af voksne i den danske befolkning er steget med over 67.000 i samme periode.

Andelen af mænd og kvinder, der bor alene uden børn, er faldet med cirka én procent fra 1995 til 2003, viser tal fra Danmarks Statistik. I dag gælder det 34,8 procent af mændene og 33,2 procent af kvinderne.

Men fremtidsforsker Jesper Bo Jensen mener, at det om nogle år igen vil hitte at være single: »Vi vil fremover se to tendenser. Vi vil se mere stabile familier, end vi gjorde i 1980erne. Samtidig vil det blandt unge igen blive moderne at være single, fordi de ender med at få kvababbelser af den nutidige store iscenesættelse med bryllup og familie.«

Også privatpraktiserende psykolog Ebbe Scheel Krüger mener, at antallet af singler vil begynde at stige igen.

»Det, vi oplever nu, er en midlertidig pause. Jeg tror ikke, tendensen holder. I stedet vil vi se endnu flere, der har mange parforhold i deres liv og dermed også mange perioder som single.«

Omkring hver tredje dansker lever altså alene. Og seniorforsker Mogens Nygaard Christoffersen fra Socialforskningsinstituttet vurderer, at antallet af singler faktisk har været nogenlunde konstant gennem de seneste 30 år.

For ti år siden konstaterede han i en interview-undersøgelse, at de 20-30-årige stod for en stor del af væksten i antallet af singler. Men de unge var ikke nødvendigvis singler.

»Tallene siger nemlig ikke noget om, hvem der sover med hvem - altså om vi har en kæreste, selv om vi bor for os selv,« siger han.Indland side 6