»Sådan næsten helt tryg«

De lokale er yderst velforberedte, når orkanen Dean rammer Mexico ved midnat dansk tid, fortæller øjenvidne.

Sådan så det ud på stranden ved Cancún før kategori 5 orkanen Dean gik i land. Foto: Omar Torres/AFP Fold sammen
Læs mere

- Solen skinner, det er varmt og vejret er dejligt. Det er ikke til at forestille sig, at der kommer en orkan om lidt, siger 32-årige Marie Louise Wingesø til Berlingske.dk.

Hun er en af de få danske turister, som har valgt at blive i Playa Del Carmen - et af de populære turistmål i Mexico, som om fire timer får besøg af kategori-5 orkanen Dean.

- Jeg vil skyde på at der kun er en sjettedel af de oprindelige turister tilbage. Næsten alle amerikanere er taget hjem, og det er mest italienere, franskmænd og englændere, som er blevet tilbage, fortæller hun over sin mobiltelefon.

Hvorfor har I ikke forladt Playa del Carmen endnu?

- Vi er ikke blevet bedt om at forlade stedet, for det har ikke rigtig været nødvendigt. Cancún og Carmen er to sikre byer. Vi er blevet flyttet fra vores fine hotel på stranden og op til et sikkert shelter-hotel i to etager på størrelse med Illum, hvor vi skal bo på værelse med en engelsk familie, indtil det er overstået. Bygningerne hernede er meget sikre, og de lokale er supergodt forberedte, siger Marie Louise Wingesø, der er på rundrejse i Mexico med sin kæreste.

Hun fortæller, at de lokale har været i gang de sidste fire dage med at sikre huse i området. Alle reklameskilte, strandstole og andre løsdele er fjernet fra gaderne, vinduer er sikret og enkelte lokale har bundet snore omkring palmerne i håb om, at de dermed ikke bliver molesteret af Dean, der ventes at ramme Yucatan-halvøen med vindstød på op til 300 kilometer i timen.

Marie Louise Wingesø er generelt meget imponeret over informationsniveauet fra både hotel, rejsebureau og myndigheder, der tilsyneladende har lært lektien fra dengang orkanen Wilma bevægede sig hærgende igennem Cancún i 2005.

- Fra i går ved middagstid blev det forbudt at sælge alkohol, så folk ikke render fulde rundt hernede og har fået lidt for meget tequila, siger hun.

Når myndighederne om få timer slukker for strømmen i området, har Marie Louise Wingesø ikke længere kontakt til omverdenen, men hun føler sig alligevel tryg - sådan næsten helt tryg.