S appellerer til LO om valgpenge

Fagforbundet LO bør yde lige så stor støtte til Socialdemokratiet i Danmark, som fagbevægelsen gør i en lang række andre lande, mener Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen. Han påpeger, at det er et demokratisk problem, at den borgerlige fløj har mange flere penge til at føre valgkamp for.

Kan vi få nogle flere penge? Helle Thorning-Schmidt og resten af socialdemokraterne kræver nu mere støtte fra LO-formand Hans Jensen. Her ses begge i et møde hos LO i april. Foto: Kristian Juul Pedersen Fold sammen
Læs mere

Socialdemokraterne appellerer nu til fagbevægelsens hovedorganisation LO om igen at give penge til den socialdemokratiske valgkampskasse. Partiet har 15 mio. kr. til den kommende valgkamp, mens Venstre til sammenligning fyrede 28 mio. kr. af ved sidste valg.

»Jeg så gerne, at man især i LO kom til den erkendelse, at de indgik i et tættere samarbejde med os, og det bør også omfatte økonomi. Det betyder, at LO bør revurdere deres beslutning om ikke at give os et økonomisk tilskud,« siger gruppeformand Carsten Hansen (S).

Socialdemokraterne får økonomisk støtte til at føre valgkamp fra en række fagforeninger. Men i takt med at valget rykker tættere på, står det klart for partiet, at også ved det kommende valg vil støtten fra fagbevægelsen blive mindre.

»Vi har et godt og tæt samarbejde med mange forbund. Men for hvert valg der går, får vi færre penge fra fagbevægelsen. I både Norge, Sverige, Tyskland, England og USA er fagbevægelsen gået den modsatte vej, og støtter i dag de socialdemokratiske partier med flere økonomiske midler, end de har gjort tidligere. Jeg synes, at LO skulle tænke på, hvem det er, der repræsenterer dem, og hvad det er for nogle fælles mål og interesser, vi har,« siger Carsten Hansen.

LO-formand Hans Jensen ønsker ikke at kommentere sagen.

Demokratisk problem
Socialdemokraterne påpeger ligefrem, at det er et problem for demokratiet, at der er så stor forskel mellem de to politiske fløje økonomiske formåen.

»Det er et kæmpe demokratisk problem, at erhvervslivet i den grad støtter Anders Fogh Rasmussen. Og de Konservative har flere penge til at føre valgkamp end vi har, og det er altså et parti, der kun får opbakning fra 10 procent af vælgerne. Både Venstre og de Konservatives pengetank bugner, men vi gør hvad vi kan, og når vi ikke indrykker så mange annoncer i de store aviser i den kommende valgkamp, så ved folk forhåbentlig, at det er fordi vi ikke har så mange penge som dem,« siger Carsten Hansen og tilføjer;

»Og når regeringen så har 60 spindoktorer ansat til over 30 mio. kr., så mener jeg, at det demokratiske problem bliver yderligere forstærket,«

Han mener, at det er nødvendigt at Folketinget tager sagen op, for at finde ud af, hvordan der kan skabes et mere fair styrkeforhold.

»Jeg har ingen færdige løsninger på det. Men jeg synes, at vi er nødt til at diskutere, hvordan vi sikrer, at vi har et pluralistisk og demokratisk samfund, hvor alle synspunkter bliver hørt,« siger Carsten Hansen.

Det får han næppe meget ud af. I hvert fald vil Folketingets formand Christian Mejdahl ikke blande sig i, hvem der giver penge til hvem.

»Det vigtigste er, at det er synligt, hvem der giver pengene. Det er min eneste kommentar, og så må partierne selv kæmpe for at samle penge ind. Tidligere var det sådan, at Socialdemokraterne havde flere penge end de borgerlige. Så jeg synes ikke, at det er et demokratisk problem. Bare man følger spillereglerne om, at når bidraget er over 20.000 kroner så skal det offentliggøres,« siger Mejdahl.

Og han får opbakning fra et andet medlem af Folketingets ledelse, Helge Adam Møller (K):

»Det handler ikke bare om penge. Man bliver genvalgt, hvis man i valgperioden har leveret et stort stykke arbejde.«