Rapport: Fødevarestyrelsen har begået alvorlige fejl i rullepølse-sag

Der er sket alvorlige fejl i Fødevarestyrelsens håndtering af listeriaudbruddet, der indtil nu har medført 12 dødsfald, viser redegørelse. En beredskabschef i Fødevarestyrelsen fratages sit ansvarsområde og Fødevareminister Dan Jørgensen (S) værksætter en kritisk gennemgang af området.

Foto: SIMON LAESSOEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevarestyrelsen burde have foretaget hurtigere og grundigere undersøgelser af virksomheden Jørn A. Rullepølser, der er blevet centrum for en sag om et udbrud af bakterien listeria, der indtil nu har kostet 12 mennesker livet. 

Sådan lyder hovedkonklusionen i en redegørelse, som Fødevarestyrelsen i dag har oversendt til fødevareminister Dan Jørgensen (S).


 
"Når der påvises en direkte sammenhæng mellem fødevarer og dødsfald, bør kontrolmyndighederne med det samme iværksætte en grundig undersøgelse af den konkrete virksomhed. Det er ikke sket hurtigt nok, hvilket er kritisabelt. Jeg er derfor tilfreds med, at Fødevarestyrelsen nu har draget en række konsekvenser af håndteringen og med, at de får strammet op på de interne procedurer”, siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Tirsdag d. 12. august kom det til offentlighedens kendskab, at 12 mennesker over hele landet er døde af Listeria-bakterien, som de har fået ved at spise pålæg fra virksomheden Jørn A. Rullepølser i Hedehusene. Det er formentlig sket som en del af måltider under sygehusindlæggelser eller plejeophold.
 

Fødevarestyrelsen var i juli orienteret om, at listeria-bakterien i flere af de syge patienter stammede fra Jørn A. Rullepølser i Hedehusene. Herefter gik der tre uger, før styrelsen rykkede ud og tog nye prøver af bakterien, og tre dage blev virksomheden derfor lukket. Det har ført til kritik fra en række politikere og senest Forbrugerrådet, som ikke mener, at Fødevarestyrelsen handlede hurtigt nok i sagen.

Redegørelsen hæfter sig især ved, at Fødevarestyrelsen skulle have reageret hurtigere, da man allerede d.16.juli kunne påvise en direkte sammenhæng mellem listeriapatienter og lammerullepølser produceret af Jørn A. Rullepølser.

Fødevareminister Dan Jørgensen vil på baggrund af udbruddets omfang iværksætte et kritisk eftersyn af listeriaindsatsen. Og allerede nu får den dårlige håndtering konsekvenser oplyser ministeriet i en pressemeddelelse:

Myndighedernes kontrolindsats på listeriaområdet skærpes, og der iværksættes en kritisk gennemgang af listeriaindsatsen. Desuden har Fødevarestyrelsen frataget beredskabschefen sit ansvarsområde.


 
Direktør for Fødevarestyrelsen, Esben Egede Rasmussen, kalder forløbet "kritisabelt og meget beklageligt".

"Da det den 16. juli stod klart, at der muligvis igen var et listeriaproblem i virksomheden Jørn A. Rullepølser, burde der have været foretaget en gennemgribende kontrol af virksomheden samt udtaget prøver," siger han i en pressemeddelelse.

”Redegørelsen viser samtidig, at de af Fødevarestyrelsens beslutningsprocedurer, der gælder i forbindelse med særligt alvorlige udbrud, i den her sag ikke har været fulgt i det nødvendige omfang. Det er selvfølgelig kritisabelt og meget beklageligt. Derfor skal vi nu have vores system kigget efter i sømmene,” siger Esben Egede Rasmussen.