Listeria: Chef fratages ansvar efter alvorlige fejl

Beredskabschef i Fødevarestyrelsen bliver frataget sit ansvarsområde og flyttes til andre opgaver som konsekvens af alvorlige fejl omkring håndteringen af listeria-udbruddet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevarestyrelsen skulle have reageret hurtigere og været grundigere i sagen om udbruddet af listeria, der indtil nu menes at have kostet 12 mennesker livet.

I det lys vælger Fødevarestyrelsen af fratage en beredskabschef sit ansvarsområde.

»Det gør vi, fordi det var en forkert beslutning ikke at sætte en større undersøgelse af sagen i gang d. 16. juli«, siger Esben Egede Rasmussen, direktør i Fødevarestyrelsen, til Berlingske.

Han henviser til, at redegørelsen hæfter sig ved, at Fødevarestyrelsen skulle have reageret hurtigere, da man allerede d.16.juli kunne påvise en direkte sammenhæng mellem listeriapatienter og lammerullepølser produceret af Jørn A. Rullepølser.

Desuden blev der begået en alvorlig fejl, da ledelsen i styrelsen ikke blev orienteret i tide, uddyber Esben Egede Rasmussen. Direktionen i Fødevarestyrelsen blev d. 8. august orienteret om, at der var et listeria-udbrud i gang og var på daværende tidspunkt altså ikke orienteret om, at der allerede d. 16. juli var sammenhæng mellem listeriapatienter og lammerullepølsen fra Jørn A. Rullepølser A/S.

- I beredskabsplanen har vi en instruks om, at styregruppen skal orienteres ved alvorlige udbrud. Det er den ikke blevet i denne sammenhæng. Det betyder helt konkret, at ingen på et højere ledelsesniveau var orienteret og kunne handle på udbruddet, siger Esben Egede Rasmussen. 

Fødevareminister, Dan Jørgensen (S), har i dag sendt redegørelsen til Folketingets fødevareudvalg. De skal drøfte sagen onsdag d.20 august.