Fødevarestyrelsen beklager

Styrelsen bliver kritiseret af Fødevareministeren og erkender, at listeria-udbruddet ikke er blevet håndteret godt nok.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevarestyrelsens egen redegørelse om listeria-udbruddet giver anledning til kritik fra fødevareministeren, men også til selvransagelse i styrelsen.

I en pressemeddelelse erkender Fødevarestyrelsens direktør, Esben Egede Rasmussen, at Fødevarestyrelsens beslutningsprocedurer i forbindelse med særligt alvorlige udbrud ikke er blevet er blevet fulgt godt nok.

»Det er selvfølgelig kritisabelt og meget beklageligt. Derfor skal vi nu have vores system kigget efter i sømmene,« siger Esben Egede Rasmussen.

Han hæfter sig især ved, at der ikke blev reageret hurtigt nok, da styrelsen i midten af juli var sikker på, at der var tale om et listeria-udbrud.

»Det er klart, at i det øjeblik, at der er erkendt et større udbrud, og »Den Centrale Udbrudsgruppe« kan skabe en forbindelse med dem, der er ramt af listeriose, og den pågældende virksomhed, så bør Fødevarestyrelsen naturligvis vende tilbage til virksomheden og udvide indsatsen, herunder med prøveudtagning på flere produkter og i produktionsmiljøet,« siger Esben Egede Rasmussen.

Først 12. august blev det offentliggjort, at 12 mennesker over hele landet er døde af listeria-bakterien, som de har fået ved at spise pålæg fra virksomheden Jørn A. Rullepølser i Hedehusene.

Fødevarestyrelsen lover nu at skærpe de gældende regler og procedurer og anbefaler, at der iværksættes en målrettet kontrolkampagne, som retter fokus mod virksomhedernes egen listeria-kontrol.

Fødevarestyrelsen understreger i pressemeddelelsen, at kilden til listeria-udbruddet er fjernet.