Rullepølse-sagen dag for dag

Allerede i maj var myndighederne for første gang på sporet af listeriaudbruddet i kødpålæg, der har smittet 20 danskere over hele landet. Udbruddet har indtil videre kostet 12 livet.

Sagen om det listeriainficerede kødpålæg tog sin begyndelse sidst i april i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: SØREN STEFFEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

28. april

Under et rutinebesøg hos Jørn A. Rullepølser A/S tager fødevarekontrollen prøver af en lammerullepølse, som skal undersøges for blandt andet listeria.

6. maj

En af prøverne fra lammerullepølsen er positiv for listeria. Jørn A. Rullepølser A/S trækker produkterne tilbage.

26. juni

Statens Serum Institut orienterer Fødevarestyrelsen om, at de hos fem patienter har fundet listeriabakterier, som muligvis er identitiske. Altså at der er tale om et udbrud. Prøverne fra Statens Serum Institut stammer fra perioden september 2013 til juni 2014.

16. juli

Statens Serum Institut konstaterer, at listeria fra lammerullepølsen, der blev trukket tilbage fra Jørn A. Rullepølser A/S den 6. maj, er identisk med listeria fra patienterne.

17. juli

Det besluttes, at listeriaudbruddet skal behandles efter den sædvanlige procedure for fødevarebårne udbrud. Der kan gå op til 70 dage, fra man spiser fødevarer indeholdende listeria, til man bliver syg.

23. juli

Fødevarestyrelsen beder Jørn A. Rullepølser A/S om yderligere oplysninger omkring produktion og opfølgning foretaget i forbindelse med fundet af listeria i deres lammerullepølse tilbage i maj.

8. august

Der er ikke noget tegn på, at udbruddet stopper. Derfor tager Fødevarestyrelsen yderligere prøver fra Jørn A. Rullepølser. Det vurderes, at der kan være risiko for, at der er listeria på virksomheden.

11. august

Der er listeria i flere af de undersøgte produkter på Jørn A. Rullepølser A/S, konkluderes det. Det vides endnu ikke, om der er tale om samme type listeria som hos patienterne – kun at det er listeria. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) orienteres samme dag.

12. august

En pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut bekræfter udbruddet. Jørn A. Rullepølser A/S lukkes ,og virksomhedens produkter trækkes tilbage. Udbruddet omfatter indtil videre 11 kvinder og ni mænd i alderen 43-89 år fra hele landet. De 20 patienter har alle været svært syge af andre alvorlige sygdomme. 12 patienter er afgået ved døden.

17. august

En redegørelse fastslår, at der er sket alvorlige fejl i sagsbehandlingen af listeria-udbruddene. En beredskabschef er fjernet fra sit ansvarsområde.

Kilde: Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og Fødevareministeriet