Politiets rekonstruktion: »Den ene betjent har hænderne i jakkelommerne«

Rigspolitiets redegørelse af terrorattentatet i København har bragt hidtil ukendte detaljer om Omar El-Husseins færden frem i lyset.

Betjente foran synagogen i Krystalgade i dagene efter angrebet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På baggrund af en 142 sider lang redegørelse fra Rigspolitiet og oplysninger, der tidligere er kommet frem, har Berlingske rekonstrueret forløbet fra terrorangrebene i København 14.-15. februar.

Krudttønden

Alle døre var sikret og låst. Salen var gennemsøgt for sprængstoffer, og alle de 30-50 gæster var scannet og visiteret.

Blot fem uger efter attentatet mod Charlie Hebdo-bladet i Paris indebar debatarrangementet i Krudttønden på Østerbro med Lars Vilks - en mordtruet Muhammed-tegner fra Al-Qaedas officielle dødsliste - en åbenlys sikkerhedsrisiko.

I kulturhusets café/lobby-område, som har en glasfacade ud mod Serridslevvej, holdt i alt seks politifolk vagt.

Vagtholdet bestod af to livvagter fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), to uniformerede danske betjente samt to svenske livvagter, der var fulgt med Lars Vilks til Danmark.

I foredragssalen holdt PETs sikkerhedskoordinator sig tæt til den kontroversielle tegner under arrangementet.

Men udenfor bygningen var der frit spil.

Betjente står foran Krudttønden, hvor skudhullerne fra Omar El-Husseins M95-riffel kan ses tydeligt i baggrunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

22-årige Omar El-Hussein var 14 dage forinden blevet løsladt fra varetægtsfængsling. Han var kendt af politiet for sine forbindelser til en kriminel bande på Nørrebro, som går under navnet Brothas. Han blev i januar 2014 fængslet for at have stukket en tilsyneladende tilfældig ung mand  ned i et S-tog, og under sit ophold hos Kriminalforsorgen var han gentagne gange oppe at slås med indsatte og ansatte og måtte forflyttes til nye arresthuse og fængsler.

Han blev i alt tre gange i løbet af sit år i Kriminalforsorgens varetægt opdaget i besiddelse af stikvåben. Derudover slog ansatte i tre tilfælde alarm over, at Omar El-Hussein viste tegn på islamistisk radikalisering i sådan en grad, at PET blev gjort opmærksom på den unge mand.

Efterretningstjenesten havde imidlertid »ikke grund til at tro, at den nu afdøde 22-årige gerningsmand planlagde angreb,« fremgår det af Rigspolitiets netop offentliggjorte redegørelse for hele forløbet.

Alligevel flænsede lyden af skuddene fra Omar El-Husseins stjålne automatriffel luften uden for Krudttønden 14. februar kl. ca. 15:30, og en byge af projektiler føg i samme sekund gennem glaspartiet ind i kulturhusets lobby.

Den 22-årige havde taget en taxa til Østerbro med sit våben gemt i en sort taske, som han efterlod længere nede ad Serridslevvej. Videoovervågning fra stedet har vist, at han først uden held forsøgte at komme ind i Krudttønden via en nordvendt bagdør.

To betjente i lobbyen blev ramt i henholdsvis låret og overarmen, og to betjente fik skader af glasskår.

Uden for Krudttønden blev filminstruktøren Finn Nørgaard, som deltog i arrangementet, skudt i højre side af ryggen.

Blomster foran Krudttønden mandag 16. februar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Omtrent på samme tid åbnede andre gæster en branddør ud mod Serridslevvej. Men idet attentatmanden vendte sig mod dem med geværet, fik gæsterne smækket døren igen. Videomateriale fra gerningsstedet kort efter viser, hvordan beboere fra nærliggende opgange iler til for at yde førstehjælp til Omar El-Husseins første offer. Finn Nørgaard blev på Rigshospitalet erklæret død kl. 16:45.

Klokken 15:33 blev der sendt et nødopkald til Københavns Politis vagtcentral med besked om, at en sortklædt mand havde afgivet skud.

I alt afgav den 22-årige mindst 28 skud med geværet ved Krudttønden. De to svenske betjente besvarede ilden med 15 skud, og de danske betjente med seks skud.

Ikke desto mindre slap Omar El-Hussein uskadt fra skudvekslingen og flygtede først fra stedet til fods gennem baggårde. Herefter tvang han, på Borgmester Jensens Allé ud for nummer 15, en kvinde ud af sin personbil. Kvinden ventede i passagersædet på sin kæreste og havde sat nøglerne i tændingen.

Bilen blev senere fundet på Borgervænget med kølerhjelmen åben. Gerningsmanden havde kl. 15:57 bestilt en taxa til gaden, har det siden vist sig.

Set fra politiets synspunkt var situationen den værst tænkelige. Danmark havde oplevet sit første terrorattentat i nyere tid, og det var i første omgang lykkedes gerningsmanden at stikke af.

Klokken 15:40 lød i samtlige politikredse en sjælden alarm, som kun anvendes i særligt hastende tilfælde. Her blev politi fra Nordsjælland, Vestegnen og Midt- og Vestsjælland bedt om at bistå Københavns Politi.

Over hele linjen blev de store tandhjul i den samlede politistyrke sat i sving: Efterforskere og selv folk fra hjemmeværnet blev sendt til Krudttønden. En helikopter gik i luften med politiopservatører; aktionsstyrkerne, sprængstofeksperterne og videoindsamlingsgruppen blev varskoet.

Det samme gjorde Københavns Lufthavn, som fik besked på at skærpe udrejsekontrol af flyafgange til Mellemøsten.

Også i Nordtyskland og Sverige blev myndighederne orienteret. Forlydender om to mistænkelige personer, der kontant havde købt billetter til Amsterdam med Air France, viste sig at være en blindgyde.

Hospitaler på Sjælland og i Sydsverige fik besked om at holde øje med akutte patienter med skudskader.

Omar El-Hussein var forsvundet fra politiets radar. Men overvågning fra en skole ved Borgervænget havde sikret politiet et foto af attentatmanden, som 19:41 blev sendt ud i en pressemeddelelse.

Kl. 21:11 skærpede PET risikovurderingen af »tilsynslisten« over mulige terrormål i Københavns politikreds, der blandt andet gælder offentlige myndigheder, tidsskrifter og fire jødiske »objekter«.

I mellemtiden havde politiindsatsen delt sig i fire hovedspor:

  1. Efterforskerne afsøgte flere forskellige tip fra borgere og andre myndigheder i ind- og udland. Flere viste sig at være blindgyder.
  2. Teknikere sikrede spor og beviser for at klarlægge, hvad der præcis var sket.
  3. Kampklædte politifolk tog sig af det »tryghedsskabende operationsspor« og bevogtede eventuelle nye mål.
  4. Offentligheden blev inddraget gennem gentagne pressemøder og meddelelser.

22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

Kl. 22:21 fik politiet via taxaselskabet, der kørte Omar El-Hussein fra Borgervænget til Mjølnerparken, fat på gerningsmandens telefonnummer, som kort efter blev aflyttet.

I mellemtiden - mellem kl. 22:00 og 22:25 - opholdt Omar El-Hussein sig på netcafeen PowerPlay på Nørrebrogade, som senere blev ransaget af politiet.

Det er stadig ikke kommet frem, hvad gerningsmanden foretog sig i de 25 minutter, og den del af efterforskningen kommer Rigspolitiets redegørelse ikke ind på.

Kl. 22.30 havde politiet sikret nye og bedre billeder af attentatmanden, men på grund af tekniske begrænsninger kunne betjentene ikke modtage billederne elektronisk og måtte hente print på stationerne.

Kl. 23:44 blev it-efterforskningscenteret NC3 bedt om at sikre alle de ip-adresser, der havde søgt information på Krudttøndens hjemmeside og om arrangementet med Lars Vilks. En ip-adresse kan sammenlignes med et digitalt fingeraftryk og kan til en vis grad bruges til at spore en internetforbindelse.

Imens var flere patruljer sendt på gaderne. København sværmede med politifolk, som kæmpede mod tiden. Ni timer efter salverne fra Omar El-Husseins automatriffel ved Krudttønden, var gerningsmanden stadig på fri fod.

Konfirmationen i synagogen skulle vise sig at være hans næste mål.

Betjente foran synagogen i Krystalgade i dagene efter angrebet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe.

Synagogen

Først klokken 19:22, knap fire timer efter den første skudepisode på Østerbro, etablerede politiet en fast bevogtning af synagogen i Krystalgade i indre København. Det på trods af at Det Jødiske Samfund allerede lørdag eftermiddag bad om beskyttelse.

Da Omar El-Hussein ankom omkring kl. 00:41, var der seks betjente i nærheden af den jødiske synagoge, hvor 80 mennesker var samlet til den 12-årige Hannah Bentows Bat Mitzvah-fest, som er den jødiske konfirmation.

To af politifolkene bevogtede gitteret foran indgangen, mens to holdt udkig omkring synagogen i bil. To patruljerede til fods i området omkring Krystalgade og Nørreport. Udover de seks betjente, var der yderligere to tryghedsskabende patruljer i området, viser redegørelsen fra Rigspolitiet.

Bilpatruljen befandt sig ifølge redegørelsen ved Fiolstræde under angrebet, og de gående betjente var på hjørnet af Nørregade og Nørre Voldgade.

Da Omar El-Hussein dukkede op, befandt den 37-årige jødiske vagtmand Dan Uzan sig også foran indgangen.

Temperaturen var under frysepunktet. De to betjente, der stod foran jerngitteret, havde ikke handsker på. Ifølge redegørelsen havde »den ene betjent [...] hænderne i jakkelommerne«, da Omar El-Hussein nærmede sig. Begge betjente havde deres maskinpistoler løst hængende foran sig i remmen.

Det lykkedes den 22-årige gerningsmand at komme ganske tæt på - muligvis ved at spille beruset.

Fra Omar El-Hussein ankom til Krystalgade, og til han flygtede væk fra synagogen, gik der ifølge Rigspolitiets redegørelse blot fire minutter. De forløb således:

Kl. 00:40:54
Omar El-Hussein ankom fra Peder Hvitfeldts Stræde iklædt en hættetrøje med hætten oppe.

Kl. 00:41
Bag Omar El-Hussein kom en politibil til syne i Krystalgade. Den kørte mod vest.

Kl. 00:41:04
Omar El-Hussein kom usikkert og slingrende gående, da han greb fat og lænede sig ind over et vejskilt på hjørnet af Peder Hvitfeldtsgade og Krystalgade. Betjentene vurderede, han var fuld og måske skulle kaste op.

Kl. 00:41:16
Patruljebilen passerede Krystalgade og Omar El-Hussein. Han forlod vejskiltet og gik ud på fortovet.

Kl. 00:41:28
To personer gik forbi Omar El-Hussein. Han fulgte efter i retning af synagogen. Samtidig gik Dan Uzan mod den yderste låge.

Kl. 00:41:40
Dan Uzan trådte helt ud på gaden. Omar El-Hussein stod lidt væk.

Kl. 00:41:43
De to andre personer var nået forbi betjentene foran synagogen. Politifolkene havde opmærksomheden rettet mod den retning, Omar El-Hussein kom fra.

Kl. 00:41:45
Omar El-Hussein gik direkte mod Dan Uzan. Med blot en meters afstand løftede han armen og skød Uzan direkte i hovedet. 37-årige Dan Uzan faldt om på jorden.

Kl. 00:41:46
Inden betjentene fik fat om deres maskinpistoler, rettede Omar El-Hussein sine to pistoler - en 9 millimeter og en 7.65 millimeter - mod dem og skød. Begge blev ramt; den ene i armen og den anden i foden. De vaklede bagover og snublede over fortovskanten. Da den ene betjent landede på jorden, faldt magasinet ud af hans maskinpistol.

Kl. 00:41:47
Omar El-Hussein skød igen med en pistol i hver hånd. Den ene betjent besvarede ilden med et enkelt skud, men ramte ikke noget.

Kl. 00:41:49
Omar El-Hussein begyndte at løbe af sted mod Peder Hvitfeldts Stræde. Samtidig rejste den ene betjent sig. Et sekund senere var El-Hussein drejet om hjørnet til Peder Hvitfeldts Stræde, hvor han flygtede i retning af Nørreport.

Kl. 00:41:52
Betjenten, der havde rejst sig op, tog fat om maskinpistolen og begyndte at løbe efter Omar El-Hussein. Samtidig rejste den anden betjent sig op.

Kl. 00:42:11
Den første betjent nåede Peder Hvitfeldts Stræde.

Kl. 00:42:18
Den anden betjent nåede også hen til strædet.

Kl. 00:42:29
Den første betjent vendte tilbage til Krystalgade. Efter tyve sekunder kom også den anden betjent tilbage. Begge gik hen mod Dan Uzan, der lå på jorden.

De to betjente i den patruljebil, der under skudepisoden befandt sig ved Fiolstræde, standsede bilen og med trukne våben ankom i Krystalgade, da begge de ramte politifolk var vendt tilbage til Dan Uzan.

Et israelsk flag og en personlig hilsen foran synagogen mandag 16. februar 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

Kl. 00:44 havde PET fået besked om angrebet, og lægehjælp var på vej til synagogen.

Herefter blev området omkring synagogen afspærret sammen med omkring halvdelen af Indre By.

Cirka en time efter angrebet, kl. 01:42, modtager Københavns Politi en mail, der anbefaler fast politibevogtning af en række jødiske og israelske institutioner.

Kl. 02:36 ankom specialstyrker til Landemærket, der ligger lige ved Krystalgade.

Trods den massive indsats, lykkedes det Omar El-Hussein at holde sig uden for politiets rækkevidde frem til tidligt søndag morgen.

Svanevej

Rigspolitiets redegørelse kommer ikke med mange nye detaljer om timerne mellem skudvekslingen i Krystalgade og den efterfølgende skudveksling på Svanevej i det nordvestlige København kl. 04:50, hvor Omar El-Hussein blev skudt og dræbt.

I rapporten fremgår det, at sparsomheden skyldes den fortsatte efterforskning, hvor indtil videre fem mænd er sigtet og varetægtsfængslet for at have hjulpet Omar El-Hussein med at udføre terrorangrebet.

Blomster og lys på Svanevej mandag morgen 16. februar, hvor Omar El-Hussein blev skudt og dræbt godt et døgn inden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Efter at være forsvundet omkring Nørreport kort før kl. 01:00 blev Omar El-Hussein observeret kl. 04:44 søndag morgen af PET. Ifølge redegørelsen »udpasserede« en mand, med samme signalement som den formodede gerningsmand, fra Mjølnerparken og gik over Mimersgade mod Svanevej.

Efter et minut, kl. 04:45, kunne videoovervågning bekræfte, at der var tale om gerningsmanden. Politiets aktionsstyrke og betjentene i området fik besked om at pågribe den formodede gerningsmand.

Kl. 04:50 begyndte Omar El-Husseins sidste skudveksling under det mere end 12 timer lange forløb. Ifølge advokat Torben Koch, der repræsenterer de betjente, som skød mod Omar El-Hussein, blev der afgivet op mod 30 skud mod gerningsmanden. Selv affyrede Omar El-Hussein ifølge Københavns Politi tre skud. Det ene af skuddene satte sig fast i ratstammen på én af politibilerne.

Efter flere minutters skyderi, kl. 05:03, lå Omar El-Hussein livløs på jorden foran opgangen til Svanevej 1.

Skudhul i døren til Svanevej 1, hvor Omar El-Hussein mistede livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams.

 

LÆS MERE