Her skal politiet gøre det bedre

Flere penge, nye skudveste og bedre samarbejde om radikaliserede kriminelle. Rigspolitiets rapport, der har afdækket forløbet omkring terrorattentatet i februar, udnævner ti punkter, hvor politiet og PET skal gøre det bedre i fremtiden.

Arkivfoto fra pressemødet onsdag 6. maj, hvor justitsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer Rigspolitiets redegørelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aldrig igen skal der gå så lang tid, før et udsat terrormål som den jødiske synagoge bliver bevogtet.  Og så skal det også være sidste gang, at politiet skal uddele fotokopier af en mistænkt gerningsmand på papir - frem for at sende billederne rundt elektronisk. Sådan lyder det i Rigspolitiets rapport oven på terroranslaget  14. og 15. februar.

I redegørelsen, som justitsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften præsenterede, konkluderes det, at politiet og PET langt hen ad vejen handlede rigtigt.

Men Rigspolitiet fremhæver alligevel ti punkter til forbedring:

1. Bevogtning og beskyttelse

Der er behov for at justere den måde, som bevogtningsopgaver bliver løst på i dansk politi – herunder i relation til særligt truede mål.

Der kan være behov for en "mere langvarig - og muligvis permanent - bevogtning" af usatte mål og "i særdeleshed af jødiske instutioner".

Der er nu bevogtning omkring en række jødiske institutioner, ligesom Rigspolitiet har iværksat en analyse, der skal kigge på politiets skydeprogrammer.

Rigspolitiet  nedsætter arbejdsgrupper, der skal kigge på de metoder og midler, som skal bruges i forbindelse med den type bevogtningsopgaver.

2. Beredskabets robusthed

Det fortsatte forhøjede terrorberedskab betyder, at politikredsene fortsat låner betjente ud til Københavns Politikreds. Samtidig skal politiet være i stand til at varetage dagligdagens opgaver.

For at sikre det, er der afsat flere penge til politiet og PET, og der skal også afsættes flere penge i fremtiden.

Politiet optager 120 ekstra elever på politiskolen.

3. PETs operationsstyring- og metode skal styrkes

Det hurtige overblik skal være på plads med det samme, når "en større uvarslet hændelse" finder sted, så der bliver iværskat sikkerhedsmæssige tiltag med det samme.

PET gennemgår koncepterne for operationsstyring- og metode.

4. Efterforskningsredskaber

Det var et problem at finde ud af, hvor de private overvågningskameraer var sat op, samt at få indsamlet og bearbejdet billederne, ligesom det ikke var muligt at videresende billederne af Omar El-Hussein digitalt til de mange betjente på gaden. I stedet blev fotokopier udleveret til de enkelte medarbejdere.

Derfor skal politiet og PET investere i nye IT-værktøjer.

5. Logistik, herunder personaleresourcer, materiel og udrustning

Der er behov for at IT-system, der kan give et bedre overblik over personale, udrustning og materiel.

Det er også nødvendigt at oprette et elektronisk tilkaldesystem, så relevante personer kan tilkaldes hurtigt og effektivt.

Politiets sikkerhedsudstyr, bevæbning og ammunition skal gennemgås, så politifolk en anden gang ikke står uden eksempelvis skudsikre veste og maskinpistoler som under terrorangrebet.

Politiet arbejder på et tilkaldesystem, der forventes færdigt medio 2016. 2.000 skudsikre veste er på indkøbssedlen og kommer formentlig i løbet af efteråret.

En arbejdsgruppe skal kigge på de mere generelle spørgsmål om politiets sikkerhedsudstyr.

6. Operativ styring

Når mange politikredse og andre styrker alle er i aktion, er der behov for at sikre et "fælles situationsbillede", så lederne har det fulde overblik over situationen.

En tværgående arbejdsgruppe kommer med anbefalinger efter sommerferien 2015.

7. Den politimæssige indsats i krydsfeltet mellem bander og militante islamiske grupper

Truslen om terror er en realitet i Danmark, og den bliver stadig mere kompleks, konstaterer Rigspolitiet.

Derfor er det vigtigt, at bandemiljøet ikke bliver grobund for radikalisering.

En koordinationsgruppe under OET skal koordinere den samlede "analytiske, forebyggende og efterforskningmæssige kapacitet" på terrorområdet - heriblandt eventuelle overlap mellem bander og radikaliserede miljøer.

8. Operationskapaciteten i PET

PETs opgave med at vurdere trusselbilledet er stiger støt, og mængden af tip og henvendelser til PET er kraftigt forøget siden terrorangrebet i februar.

Der er allerede afsat flere midler til PET, ligesom det øgede behov for ressourcer skal belyses af en arbejdsgruppe, der forventes færdig efter sommerferien.

9. Kildedækningen i PET

PET skal have flere kilder i miljøet mellem bander og militant islamistiske grupper. Efterretningstjenesten skal arbejde målrettet med at styrke kapaciteten og evnen til at kunne rekruttere flere kilder.

10. Delingen af oplysninger og samarbejde mellem myndighederne

Indberetninger fra Kriminalforsorgen om Omar El-Husseins radikalisering blev i nogle tilfælde ikke videreformidlet til PET. Derfor er der behov for et tættere samarbejde mellem myndighederne for at forbygge radikalisering.

Proceduren for indberetning af indsatte, der viser tegn på radikalisering og ekstremisme, er blevet ændret, så alle indberetninger videresendes fra Kriminalforsorgen til PET.

Når en tidligere indberettet person løslades, som Omar El-Hussein blev blot to uger før angrebene, skal PET underrettes igen.

Samarbejdet på tværs af PET, Rigspolitiet og politikredsene bliver intensiveret for at sikre, at personer, der kan udgøre en risiko for terror, bliver identificeret.

LÆS MERE