PET-chef færdig efter fejl

Ifølge justitsminister Mette Frederiksen (S) fik regeringstoppen fejlagtige oplysninger af PET efter terrorangrebet i København. De fejlagtige oplysninger forstærkede ifølge kilder utilfredsheden med PET-chef Jens Madsen, som derfor fratræder sin stilling.

Jens Madsen fratræder stillingen som chef for Politiets Efterretningstjeneste efter kun et år og fem måneder i spidsen for organisationen. Ifølge justitsminister Mette Frederiksen (S) var det blandt andet fejlagtige oplysninger om bevogtningen under terrorangrebet, der ledte frem til hans afgang. Arkivfoto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET) misinformerede regeringens sikkerhedsudvalg i forbindelse med indsatsen under skudattentaterne i København 14. og 15. februar.

Her var meldingen ifølge justitsminister Mette Frederiksen (S), at jødiske institutioner omgående blev sat under politibevogtning efter skyderierne ved Krudttønden 14. februar. Men reelt trådte bevogtningen først i kraft næsten fire timer senere ved synagogen i København og endnu senere ved de øvrige jødiske interesser.

»Det billede, der blev bibragt i regeringen og i offentligheden var, at der med det samme var bevogtning ved synagogen. Det har vist sig ikke at være rigtigt,« lød det fra Mette Frederiksen (S), da hun i aftes præsenterede Rigspolitiets endelige redegørelse for indsatsen i forbindelse med terrorattentaterne.

Justitsministeren har efterfølgende over for TV 2 Nyhederne præciseret, at der fra PETs side er tale om »en klar fejl«.

Blot to en halv time før ministerens pressemøde havde Justitsministeriet udsendt en pressemeddelelse om, at PET-chef Jens Madsen fra 1. juni »rokerer til Politiområdet i Rigspolitiet«. I pressemeddelelsen giver efterretningschefen udtryk for, at jobskiftet er en personlig beslutning, som sker efter gensidig aftale med departementschefen i Justitsministeriet.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at det er en meget krævende stilling og har været en meget krævende periode. Efter grundige overvejelser har jeg aftalt med departementschefen i Justitsministeriet og rigspolitichefen, at jeg nu vil kaste mig over nye opgaver med at udvikle dansk politi,« er Jens Madsen citeret for at sige.

Det har ikke været muligt at stille opfølgende spørgsmål til Jens Madsen selv om eventuelle medvirkende årsager til jobskiftet og kritikken af PET.

Adspurgt direkte om, hvorvidt der er sammenhæng mellem PET-chefens jobskifte og justitsministerens kritik, siger justitsminister Mette Frederiksen:

»Der er kritikpunkter i den her evaluering, og så har jeg ikke mere at tilføje til det spørgsmål. Det håber jeg, I har forståelse for«.

Ifølge flere kilder i toppen af regeringen er det dog ikke tilfældigt, at nyheden om PET-chefens afgang kom samme dag som den længe ventede terrorredegørelse. Kilderne fortæller, at der allerede inden terrorangrebet var en klar opfattelse i regeringen af, at Jens Madsen ikke »var dygtig nok« til jobbet.

»Helt uholdbart« at fortsætte

Ifølge kilderne har der blandt andet været flere eksempler på, at PET-chefen har leveret upræcis og utilfredsstillende information. Derfor, lyder det, var misinformationen om bevogtningen af de jødiske institutioner »den berømte dråbe«, der fik bægeret til at flyde over. Men uanset hvad ville hans afgang have været nærtforestående, for det er, som én bemærker, »helt uholdbart« at have en PET-chef, som landets øverste politiske ledelse ikke har den fornødne tillid til.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen (SF), mener da også, at det er »svært ikke at se en sammenhæng mellem terrorredegørelsen og PET-chefens afgang«. Hun roser justitsminister Mette Frederiksen for at »handle«, så der kan blive skabt »ro om PET«.

»Det er en meget alvorlig sag, at man efterlader det politiske niveau i en tro om, at alt er i orden, når det ikke er det. Det man ikke bebrejde statsministeren eller justitsministeren – men man kan i høj grad bebrejde PET-chefen det,« siger Karina Lorentzen.

Samme konklusion når tidligere justitsminister Hans Engell frem til. Han vurderer over for TV2 News, at det var en »usædvanlig hård kritik«, som Mette Frederiksen gav Jens Madsen på pressemødet, og at det »selvfølgelig også er derfor«, at PET nu skal have ny chef.

Jens Madsen har til 1. juni, hvor han altså fratræder stillingen, været øverste chef for PET i halvandet år siden 1. januar 2014. Han overtog dengang posten fra Jakob Scharf, som fratrådte samme stilling efter længere tids kritik af arbejdsmiljøet i efterretningstjenesten.