Politiet om bandeskyderi: Det tyder på, de brugte automatvåben

Københavns Politi oplyser på et pressemøde, at der formentlig blev skudt fra den anden side af gaden med et automatvåben, da tre bandemedlemmer tirsdag aften blev ramt af skud på Nørrebro. Det ene medlem på 30 år døde med det samme.

Skudhuller ved indgangen til det hostel på Tagensvej, hvor tre bandemedlemmer tirsdag aften blev ramt af skud. Den ene er afgået ved døden. Foto fra onsdag den 1. november 2017. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

Politiets foreløbige efterforskning tyder på, at gerningsmænd brugte et automatvåben, da de skød mod bandemedlemmer på Tagensvej på Nørrebro i København tirsdag aften, hvor en 30-årig mand mistede livet.

Det fortæller Københavns Politis vicepolitiinspektør, Torben Svarrer, på et pressemøde onsdag middag.

»Vi ved endnu ikke, hvilket våben der er anvendt. Men det tyder på, at det kan være et automatvåben. Der er afgivet adskillige skud,« siger Torben Svarrer og uddyber, at det er antallet af skud samt hylstre fundet på stedet, der peger på brugen af et automatvåben.

De tre personer, der blev ramt, opholdt sig foran et hostel ved navn A&O på adressen Tagensvej 135, da gerningsmændene angiveligt skød mod dem fra den anden side af gaden.

»En betegnes livløs og erklæres død ved ankomst til hospitalet. Det er en 30-årig mand, som politiet kender i forvejen fra bandemiljøet. De to øvrige er en 32-årig mand og en 30-årig mand. Den ene er lettere tilskadekommen, og den anden betegnes nu som stabil,« siger Torben Svarrer.

Efter skyderiet kørte en sølvgrå Touran fra stedet i høj fart. Politiet mener, der var to-tre personer i den, og tre timer senere modtog politiet en anmeldelse om, at en bil stod og brændte i Lyngby. Det var netop en sølvgrå Touran, så politiet vurderer, det kan være flugtbilen.

Politiet har ikke yderligere oplysninger om gerningsmændene, flugtruten og bilen, men efterlyser flere vidner i sagen.

»Det er klart, det er nærliggende for os at tro, det er en del af den igangværende bandekonflikt, som nu har stået på hen over sommeren og efteråret, og måske endda startende så småt i april i år,« siger Torben Svarrer.

Adspurgt om politiet mener, deres hidtidige indsats mod banderne har båret frugt, fortæller vicepolitiinspektøren, at 64 bandemedlemmer har været varetægtsfængslet siden 12. juni i år, at politiet har lavet over 3.000 visitationer i området, og at de har beslaglagt 37 skydevåben på Nørrebro.

»Så jeg synes, den indsats, der kører, har givet rigtig gode resultater,« siger han og opremser politiets indsatser med visitationszone, mobile politistationer og operative indsatser.

»Men det er de pågældende bandemedlemmer, der tager beslutningen om, at der skal skydes. Det er dem, der vælger tid og sted,« påpeger Torben Svarrer.

Torben Svarrer mener ikke, der er tale om en eskalerende tendens i bandekonflikten, for i løbet af hele efteråret har der skiftevis været uger med skyderier og uger med mere ro. Han mener heller ikke, der kan drages nogen paralleller fra det voldsomme skyderi til det faktum, at lederen af banden Loyal to Familia (LTF), Shuaib Khan, i fredags blev løsladt.

»Den her konflikt var der også, mens den pågældende sad fængslet,« siger han.

Det er LTF og banden Brothas, der har været i konflikt på Nørrebro, og ifølge Berlingskes oplysninger er de tre mænd, der blev skudt, medlemmer af Brothas, som holder til i Mjølnerparken lige bag hostellet på Tagensvej.