Beboere frygter voldsom eskalering efter skyderi på Nørrebro: »Nu skyder man for at dræbe«

Formand for borgerinitiativet »Vi tager gaden tilbage« ser en meget voldsom optrapning i bandekonflikten, efter at en blev dræbt og to såret af skud på Nørrebro tirsdag aften. Beboere i området fortæller, at hætteklædte mænd forlod gerningsstedet i en sølvfarvet personbil.

Ambulancer er kørt væk med politieskorte, efter at der blev affyret flere skud i Mjølnerparken om aftenen tirsdag den 31.10.2017. Politiet arbejder omkring Tagensvej på Nørrebro i forbindelse med skyderi, tirsdag den 31. oktober 2017. Københavns Politi bekræfter på Twitter, at flere personer med banderelationer er blevet skudt. (Foto: Thomas Sjørup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Sjørup

»Vi var utrolig bange. Vi vidste ikke, det her var et farligt område.«

Sådan siger en tysk turist, 24-årige Hanna Skoboll, der sammen med sin kæreste var indlogeret på hostellet A&O tirsdag aften, da tre personer kort efter kl. 19 blev skudt ned lige foran indgangspartiet til hostellet. A&O ligger på Tagensvej på Nørrebro i København, klods op ad Mjølnerparken.

Først troede hun, der var tale om fyrværkeri, men parret blev hurtigt opmærksomme på, at noget var helt galt, hvorefter de slukkede alt lyset på værelset. Efter en halv time gik de ned i lobbyen for at høre, hvad der var sket. Her så de, at glasdørene var splintrede, og at indgangspartiet havde skudhuller, og at der var blod på gulvet.

Fra Københavns Politis side har man været sparsom med oplysninger, men har dog bekræftet, at tre personer i alderen 28-32 år er blevet ramt af skud. Den ene er afgået ved døden, mens en anden har været i kritisk tilstand og en tredje er lettere tilskadekommen.

Alle tre har relation til en bande, men politiet ønsker ikke at oplyse hvilken. Ifølge Berlingskes oplysninger har de tre personer relation til banden Brothas, der holder til i Mjølnerparken. Andre danske medier har fået samme oplysning af unavngivne kilder.

Terje Bech bor på Nørrebro og er manden bag borgerinitiativet »Vi tager gaden tilbage«, hvor borgere mødes dagen efter skudepisoder for at tage dagsordenen tilbage fra banderne og debriefe beboerne i området. Han har fulgt udviklingen i bandeskyderier de seneste år - og særligt denne sommer. Med tirsdagens skyderi ser han en voldsom optrapning.

»Ser man på de skyderier, vi har set gennem sommeren og det tidlige efterår, har det været relativt diffuse hændelser, hvor man er cyklet ellerer kørt afsted på knallert fra gerningsstedet. Det her er meget målrettet, og her skyder man for at dræbe. Politiet siger, at alle tre har banderelationer, så det er tydeligt, at man er gået efter dem, og at man er gået efter at slå dem ihjel,« siger han og tilføjer:

»Det synes jeg er en meget voldsom optrapning i forhold til, hvordan det ellers har formet sig, hvor man har markeret, og det har været nok at skræmme. Nu er det, som om man er gået et trin op på volds- og trusselsstigen. Det er alvorligt, for det gør det svært at stoppe.«

Han forklarer, at jo voldsommere en bandes overfald er, jo mere sandsynligt er det, at der bliver slået tilbage, og jo voldsommere bliver hævnen.

Skyderiet bekymrer også politikerne på Christiansborg. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tweetet, at der skal gøres mere for at eliminere årsagerne til bandekonflikten, og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skriver, at politiet tager alle nødvendige midler i brug.

En beboer tæt på hostellet, der kun ønsker at stå frem med sit fornavn, Kristina, så gerningsmændene. Hun sad i sin sofa, da hun gennem et åbent vindue i stuen kunne høre nogen råbe vredt fra parkeringspladsen. Hun gik hen til vinduet for at kigge, og hørte så, hvad hun først troede, var kanonslag. Foran indgangen til hostellet så hun en mindre gruppe iklædt sort tøj og hættetrøjer.

»Det hele gik så hurtigt, men jeg hørte nogen, der råbte »der bliver skudt«. Og så så jeg dem løbe ind i en grå eller sølvfarvet bil, som ræsede ud fra parkeringspladsen,« fortæller hun.

En mand lå livløs tilbage på jorden, mens en anden humpede væk gennem en hæk. I løbet af cirka fem minutter var både politi og ambulancer på stedet.

»Det var meget skræmmende, men det er desværre ikke første gang, det er sket. Det er ikke første gang, der er optøjer på parkeringspladsen,« fortæller hun.

Onsdag kan der tælles mindst 13 skudhuller i facaden på hostellet, hvor de automatiske skydedøre med glaspartier er smadrede.

Politiet har ikke nyt om sagen tirsdag morgen, men forventer at holde et pressemøde i løbet af dagen.