Par køber donoræg i udlandet

Danske par tager i stigende grad til andre lande for at købe donoræg, når kvinden ikke producerer æg mere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ønsket om drømmebarnet er så brændende, at danske par køber donoræg i Spanien, Tjekkiet eller Rusland. Det sker, fordi kvinden i forholdet ikke længere selv producerer æg.

»Der er stadig for få kvinder, der donerer herhjemme, og det opfylder slet ikke det behov, vi har. Det får kvinder til at rejse til udlandet,« siger formand for Dansk Fertilitetsselskab, Karin Erbs.

En engelsk undersøgelse viser, at der i 2008 fandt mellem 20.000 og 25.000 grænsekrydsende fertilitetsbehandlinger sted mellem Danmark, Belgien, Tjekkiet, Slovenien, Spanien og Schweiz. Og kønsforsker Charlotte Kroløkke fra Syddansk Universitet er ikke i tvivl om, at et stigende antal danske kvinder rejser til udlandet efter donoræg.

»Det er et faktum, at par uden børn ikke længere stiller sig tilfreds med et nej eller lange ventetider. Derfor tænker vi globalt og rejser gerne for at få vores ønsker opfyldt,« siger Charlotte Kroløkke, der nu vil kortlægge forplantningsindustrien herhjemme.

15 par får årligt hjælp i udlandet

I Danmark kan kvinder få et donoræg gennem det offentlige, men ventetiden er mellem et og to år. Læg dertil et behandlingsforløb på halvandet år. I Spanien er udbuddet af donorer så stort, at kvinder kan komme i behandling med det samme. Rejseudgifter og behandlingen beløber sig til cirka 100.000 kroner for en behandling, men så matcher klinikkerne også donoren og modtagerkvindens udseende, så barnet vil komme til at ligne sine forældre mest muligt.

Hos danske private fertilitetsklinikker kender man udmærket de udenlandske tilbud. Her bistår man nemlig danske par før, under og efter ægdonationen.

»Vi er bindeled og hjælper med scanninger, når parrene ikke længere orker ventetiden herhjemme. Jeg vil tro, at vi årligt hjælper cirka 15 par til udlandet for at få æg,« siger John Kirk fra Maigaard Fertilitetsklinik.