Pædagoger: »To skridt frem og et tilbage«

På et år er 2.870 fuldtidsstillinger forsvundet fra landets vuggestuer og børnehaver. Nu kræver BUPL minimumsnormering.

Fra 2010 til 2011 oplevede landets vuggestuer, børnehaver og aldersintegrerede institutioner et fald i normeringen på 5,6 procent. Omregnet i fuldtidsstillinger svarer det til 2.870. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Vi vidste godt, at der var et fald i normeringen, men omfanget kommer bag på mig, siger Henning Pedersen, der er formand for pædagogernes fagforening, BUPL.

- Det betyder, at der bliver længere mellem pædagogerne. Der bliver mindre tid til det enkelte barn, og det betyder, at der vil være flere ydertidspunkter end i dag, hvor en enkelt pædagog er alene med en stor gruppe, siger han.

Da regeringen og Enhedslisten indgik finanslovsaftalen for 2012, var et af elementerne at tilføre området ekstra 500 millioner kroner, så man kunne ansætte 1.500 flere pædagoger. Men det antal er langt fra nok til at opveje de 2.870 stillinger, der er forsvundet fra 2010 til 2011, påpeger Henning Pedersen.

- Det er kun en dråbe i havet, at man lægger ekstra 500 millioner kroner oveni. Men alligevel er det vigtigt, fordi det er et signal om, at udviklingen skal vendes - det er første skridt i den rigtige retning. Vi er vældig glade for, at der er afsat ekstra penge, men der er rigtig lang vej endnu, siger Henning Pedersen og afviser at betegne udviklingen som »ét skridt frem og to tilbage«:

- Jeg vil hellere sige, at det er to skridt tilbage og ét frem. De seneste år har der været tilbagegang og atter tilbagegang, og nu er der så et skridt fremad for første gang i mange år, siger han.

Det varierer, hvor meget normeringen er faldet i de enkelte kommuner. I Holstebro er der fra 2010 til 2011 nedlagt 12 fuldtidsstillinger, mens der i Odense er forsvundet hele 376.

- Tallene viser, at det er mere nødvendigt end nogensinde at indføre en minimumsnormering, fordi kommunerne kan åbenbart ikke finde ud af det selv. I dag er der ingen regler for normeringen - det er fuldstændig frit for kommunerne. Det er Folketingets ansvar at indføre centrale standarder, siger Henning Pedersen og giver sit bud på et udgangspunkt:

- Man skal starte med, hvad der er muligt at nå med de ekstra 500 millioner kroner, der er afsat. Derefter må man lave en aftale om, at man hæver bunden fra år til år, siger han.