Enhedslisten: Børnene fortjener en garanti

Regeringens parlamentariske grundlag bakker pædagogerne op i kravet om et minimum antal personale i daginstitutionerne.

Enhedslisten er helt på linje med pædagogernes fagforening, BUPL, når det handler om at indføre minimumsnormering i landets daginstitutioner.

Kravet fra BUPL kommer i kølvandet på tal, der viser, at normeringen i landets vuggestuer og børnehaver faldt med 5,6 procent fra 2010 til 2011. Det svarer til 2.870 fuldtidsstillinger.

- Tallene bekræfter, at vi har behov for at lave minimumsnormering. Vi er nødt til at indføre en eller anden form for garanti for vores børn, så man ikke bare kan blive ved med at forringe området. Forudsætningen for at lave god kvalitet i dagsinstitutionerne er, at der er en god normering, siger Enhedslistens daginstitutions-ordfører, Rosa Lund.

Hun mener - ligesom BUPL - at minimumsnormeringen skal indføres ved lov.

- På den måde sikrer man, at børn, uanset hvor de bor i landet, har ret til den samme voksentid. Ligesom vi har indført klassekvotienter ved lov, skal vi også have minimumsnormering ved lov, siger Rosa Lund.

Enhedslisten og regeringen afsatte 500 millioner kroner, da de lavede finanslovsaftalen for 2012. Pengene er ikke brugt endnu.

- De udmøntes i forbindelse med den aftale, regeringen skal lave med Kommunernes Landsforening. Vores indstilling er, at de 500 millioner kroner skal gå til at lave en bedre normering. I den forbindelse er vi nødt til at finde en model, hvor vi lægger en nedre grænse, siger Rosa Lund. Hun erkender, at 500 millioner kroner ikke får træerne til at vokse ind i himlen:

- Det er ikke nok, men det er et godt første skridt på vejen. Vi vil blive ved med at kæmpe for, at daginstitutionerne tilføres flere penge i fremtiden, siger hun.