Mens du sov: Tyrkiet har ifølge flere medier udvist dansk IS-rekruttør til Danmark

En dansk kvinde, der har hjulpet Islamisk Stat med at hverve fremmedkrigere i Syrien, er blevet udvist fra Tyrkiet.

ARKIVFOTO: Flere udenlandske medier skriver en dansk kvinde, der har hjulpet Islamisk Stat med at hverve fremmedkrigere i Syrien, er blevet udvist fra Tyrkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/IRAQ/Scanpix 2016)

En dansk kvinde, der ifølge tyrkiske medier har tilsluttet sig Islamisk Stat og hjulpet dem med at rekruttere fremmedkrigere, er blevet udvist fra Tyrkiet og hjemsendes nu til Danmark.

Det skriver det dansk-kurdiske netmedie Jiyan, der citerer flere tyrkiske medier, herunder CNN Türk.

Ifølge avisen Sabah er kvinden, der er dansk statsborger med libanesiske rødder, blevet »sendt til Danmark med fly«.

Den danske kvinde skulle angiveligt have spillet en aktiv rolle i Islamisk Stats rekrutteringsproces og hvervet adskillige til den militante bevægelses sag i Syrien og Irak.

Hun blev for nylig anholdt efter en stor politirazzia i den tyrkiske storby Bursa. Under anholdelsen fandt politiet et falsk dansk pas blandt kvindens ejendele.

De tyrkiske myndigheder har efter anholdelsen behandlet kvindens deportationssag og efterfølgende overleveret hende til danske myndigheder. Hun skal nu retsforfølges i Danmark, skriver flere tyrkiske medier.

Udenrigsministeriet kan natten til fredag hverken be- eller afkræfte over for Ritzau, at en dansk statsborger skulle være blevet udleveret fra Tyrkiet til retsforfølgelse i Danmark.

Ifølge tyrkiske medier skulle kvinden være rejst til Syrien via Tyrkiet for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Efter et ophold af ukendt varighed er hun vendt tilbage til Tyrkiet og har boet i et såkaldt »safe house« for IS-krigere i Hatay-provinsen på grænsen til Syrien.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) befinder godt 30 danskere sig i øjeblikket i Syrien, hvor de kæmper for Islamisk Stat.

Siden sommeren 2012 er 150 personer rejst fra Danmark til Syrien og Irak og opholdt sig hos militante islamistiske grupper.

Center for Terroranalyse vurderer, at mindst 21 af de 150 personer har været kvinder.

/ritzau/

550 er dræbt efter cyklon har hærget flere afrikanske lande

Cyklonen Idai har i næsten en uge hærget en stribe afrikanske lande og skabt massive oversvømmelser.

Dødstallet efter cyklonen Idai, der i næsten en uge har hærget en række afrikanske lande, er steget til 550.

Det skriver nyhedsbureauet AP på baggrund af opgørelser fra FN og flere afrikanske regeringer.

Ifølge myndighederne er redningsarbejdet besværliggjort på grund af de enorme oversvømmelser, cyklonen har forårsaget.

Foreløbigt er 242 mennesker omkommet i Mozambique og 56 i Malawi. Og senest har Zimbabwes forsvarsminister bekræftet, at 259 zimbabwere har mistet livet.

I Zimbabwe fik de voldsomme skybrud en dæmning til at kollapse, hvormed en række landsbyer ifølge lokale medier er under vand.

Ifølge Gemma Connell, der leder FN's humanitære indsats i syd- og vestlige Afrika, forventer man, at dødstallet vil stige de kommende dage.

»Det er en meget kompleks redningssituation, der kræver en enorm indsats,« sagde hun torsdag på et pressemøde i Mozambiques hovedstad, Maputo.

Samtidig opfordrede hun det internationale samfund til at sende nødhjælp og donationer til de ramte lande.

Zimbabwes præsident, Emmerson Mnangagwa, udtalte torsdag, at han under besøg i de ramte områder har bevidnet »voldsom ødelæggelse og fortvivlelse«.

Samtidig advarer internationale Røde Kors og Røde Halvmåne (IFRC), at der er en overhængende fare for, at de enorme oversvømmelser kan øge spredningen af vandbårne sygdomme.

Organisationen har allerede sendt et nødberedskab til Mozambique i et forsøg på at nedbringe smittefaren i de ramte områder.

/ritzau/

EU-lande er enige om model for udskydelse af brexit

Der er enighed om at udskyde brexit, men det bliver ikke Theresa Mays model.

Først var der én dato. Så var der to. Og pludselig var hele kalenderen i spil, da stats- og regeringscheferne fra 27 EU-lande på et flere timer forsinket møde sent torsdag blev enige om en flertrinsmodel for at udskyde brexit.

Den britiske premierminister, Theresa May, har sagt god for modellen, fortæller EU-præsidenten efter mødet.

»Jeg er glad for at kunne fortælle, at vi har nået en aftale,« siger Donald Tusk på et pressemøde lidt før midnat i Bruxelles.

Resultatet er, at EU-landene er klar til at udskyde brexit fra 29. marts til 22. maj. Men det er på betingelse af, at premierminister Theresa May får skilsmisseaftalen fra november godkendt i det britiske parlament i næste uge.

Får hun ikke det, vil man udskyde brexit - men så kun til 12. april. Inden den dato forventer EU-landene, siger erklæringen fra briternes 27 EU-partnere, at den britiske regering skal vise, hvilken vej frem den ønsker.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mener, at EU har forsøgt alt for at undgå et kaotisk og papirløst brexit, hvilket også efter torsdag aften er en risiko.

»Vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at få aftalen over målstregen. Vi blev bedt om at tydeliggøre aftalen i december. Det gjorde vi. Vi blev bedt om forsikringer i januar. Dem gav vi. Vi blev bedt om yderligere forsikringer i sidste uge i Strasbourg - og dem gav jeg,« siger Juncker.

Han tilføjer, at torsdagens aftale er »den fulde pakke«. Der er »ikke mere, vi kan gøre«.

Datoen i april er valgt, fordi det er sidste chance for en beslutning om, hvorvidt der også i Storbritannien skal afholdes valg til Europa-Parlamentet i slutningen af maj.

»Har briterne ikke besluttet sig inden da, vil muligheden for en lang forlængelse automatisk bortfalde,« siger Donald Tusk.

Få eller ingen af stats- og regeringscheferne tror på, at May kan få skilsmisseaftalen godkendt i parlamentet i London i næste uge. Den er to gange tidligere faldet i meget store nederlag i Underhuset.

Theresa May havde i et brev onsdag bedt om, at man kunne udskyde brexit til 30. juni. Det var der ikke stemning for på topmødet.

/ritzau/

Berlingskes korrespondenter i henholdsvis Berlin og Bruxelles giver natten til fredag et overblik over briternes tre muligheder. Læs mere her.

Indonesisk flyselskab annullerer milliardordre på Boeing-fly

Flyselskabet Garuda Indonesias kunder har mistet tilliden til Boeings 737 MAX fly, oplyser selskabet.

Flyselskabet Garuda Indonesia annullerer en ordre til flere milliarder dollar på 49 Boeing 737 MAX fly.

Det oplyser det indonesiske flyselskab natten til fredag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er den første officielle annullering af en ordre på flymodellen, efter to dødelige flystyrt inden for få måneder med fly af typen Boeing 737 MAX 8.

»Vi har sendt et brev til Boeing med en forespørgsel om at annullere ordren,« siger Ikhsan Rosan, der er talsmand for Garuda Indonesia.

»Det skyldes, at Garudas passagerer i Indonesien har mistet tilliden og ikke længere har tiltro (til flymodellen, red.).«

10. marts omkom 157 personer i en flyulykke i Etiopien. Styrtet skete, kort efter at Ethiopian Airlines-flyet lettede fra Etiopiens hovedstad, Addis Abeba.

Flyet var et Boeing 737 MAX 8.

Et fly af samme type styrtede ned 29. oktober sidste år, hvor 189 mennesker mistede livet. Også det styrt skete kort efter afgang. Her var det et fly fra det indonesiske luftfartsselskab Lion Air, der styrtede i havet.

Siden har der været fokus på en særlig software i Boeings MAX-fly, og der er flyveforbud for de to typer MAX-fly i flere end 30 lande.

Efter det seneste flystyrt den 10. marts besluttede EU og blandt andre USA, Australien og Japan, at holde alle fly af typen Boeing 737 MAX 8 og MAX 9 på jorden.

Torsdag kunne avisen Financial Times berette, at Boeing fremover vil forsyne alle nye 737 MAX fly med en ny advarselslampe som standardudstyr. Derudover skal advarselslampen monteres i alle eksisterende fly.

»Advarselslamperne vil varsle piloterne i tilfælde af, at to vigtige sensorer ikke er overens,« skrev The Financial Times med henvisning til en kilde tæt på Boeing.

/ritzau/

 

Mand erklærer sig skyldig i rørbomber til Trump-kritikere

57-årig mand erklærer sig skyldig i at have sendt pakkebomber adresseret til blandt andre Hillary Clinton.

Den mand, der er sigtet for sidste efterår at have sendt en række pakker med rørbomber til kritikere af USA's præsident, Donald Trump, erklærer sig skyldig.

Det meddeler den mistænkte, 57-årige Cesar Sayoc, til en dommer sent torsdag aften dansk tid ved en føderal domstol på Manhatten i New York.

Sayoc tilstår at have sendt 16 pakker med plastikrør fyldt med sprængstoffer til prominente medlemmer af Det Demokratiske Parti og andre Trump-kritikere.

Pakkerne blev sendt i oktober forud for det amerikanske midtvejsvalg i november. De blev alle opsnappet af myndighederne, inden de nåede frem til deres planlagte modtagere. Ingen af pakkerne eksploderede.

I retten remser Sayoc de tilsigtede modtagere af pakkerne op.

Heriblandt var tidligere præsident Barack Obama, tidligere udenrigsminister og præsidentkandidat Hillary Clinton, senatorerne Cory Booker og Kamala Harris, skuespiller Robert De Niro og det amerikanske medie CNN.

Efter at have beskrevet sine gerninger bryder Sayoc sammen i retssalen.

»Jeg ved, at disse handlinger var forkerte, og jeg er meget ked af det,« siger han.

Adspurgt hvorvidt han ønskede at dræbe eller skade personer med pakkerne, afviser den 57-årige mand. Han erkender dog, at han vidste, at der var en risiko for, at pakkerne ville eksplodere.

Den tidligere stripper og tilsyneladende ivrige Trump-tilhænger blev anholdt i oktober efter en fire dage lang menneskejagt.

Han er sigtet for at sende eksplosiver med posten med det formål at dræbe eller skade personer eller ejendomme.

Der falder dom i sagen den 12. september 2019. Sayoc risikerer op til livstid bag tremmer.

Sayoc har tidligere været anholdt flere gange. Blandt andet for vold i hjemmet, tyveri og for at fremsætte trusler om at sende eksplosiver til et elselskab i forbindelse med en strid om regning.

/ritzau/Reuters