Pape: Vi kan ikke nægte danske jihadister at komme hjem

Udenrigsminister Anders Samuelsens udtalelser om, at danske jihadister ikke skal til Danmark, underkendes af Søren Pape Poulsen – flere vil komme hjem, uanset hvor uønskede de er, siger justitsministeren. Han understreger også, at alternativet er værre: at jihadisterne ikke straffes.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) melder nu klart ud i sagen om retsforfølgelse af jihadister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skærer nu igennem de seneste døgns debat om, hvorvidt Danmark – som ønsket af Papes kollega i regeringen, udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) – kan nægte at hjemtage jihadister.

»Faktum er, at vi ikke kan nægte danske statsborgere at komme tilbage til Danmark. Det gælder, uanset hvor uønskede de er – og dermed også fremmedkrigere. Før eller siden vil der derfor komme flere tilbage til Danmark,« skriver Søren Pape Poulsen i en kommentar til Berlingske.

»Fremmedkrigerne har vendt Danmark ryggen og er draget i krig mod demokrati og frihed. Jeg nærer absolut ingen sympati for dem, og de er uønskede i Danmark. Men det her er et komplekst problem, og der findes ingen perfekte eller lette løsninger.«

Pape Poulsen understreger samtidig, at »vi ikke kan acceptere, hvis fremmedkrigerne slipper for at blive straffet for deres forbrydelser – eller får mulighed for at rejse rundt på fri fod i andre lande for alligevel til sidst at ende i Danmark eller et andet EU-land. Det vil være en meget farlig vej at gå. Derfor må vi ikke forsimple den her problemstilling. Sagerne er forskellige, og derfor skal de vurderes konkret af myndighederne, der så kan finde den bedste løsning i hver enkelt sag«.

Samuelsen vil ikke have én eneste hjem

Det har de seneste dage stået klart, at udenrigsminister Anders Samuelsen og justitsminister Søren Pape Poulsen ser forskelligt på det stadig mere aktuelle spørgsmål om, hvorvidt danske jihadister, der har forrådt fædrelandet og tilsluttet sig Islamisk Stats hær i Syrien og Irak, skal tilbage og retsforfølges i Danmark.

Da USAs præsident, Donald Trump, 17. februar bad USAs europæiske allierede om at hjemtage og retsforfølge de jihadister, der er pågrebet i Syrien og Irak, svarede Anders Samuelsen på sin egen Facebook-profil:

»Nej – og ikke tak. Bare nej. De har svigtet alt, hvad Danmark står for.«

To dage tidligere skrev han nogenlunde det samme – også på Facebook:

»De »typer« er ganske enkelt ikke velkomne tilbage – de har svigtet alt, hvad Danmark står for og kæmper for.«

Og til TV 2 sagde udenrigsministeren: »Hvad enten du spørger mig som partiformand eller udenrigsminister, er min holdning, at jeg ikke vil have én af dem hjem«.

Udenrigsministeren fremsatte sine synspunkter og gentog dem, på trods af at politiet i en række sager har fået fængslet og efterlyst danske jihadister i udlandet med den konsekvens, at de, når de anholdes i udlandet, vil blive sendt til Danmark.

Den øverste anklager, Rigsadvokaten, bad således allerede 22. december 2017 de tyrkiske myndigheder om at få udleveret den danske statsborger Ahmed el-Haj, der er sigtet for terrorisme og for tilskyndelse til vold ved at skyde til måls efter billeder af flere danskere, blandt andre islamkritiker Lars Hedegaard, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og folketingsmedlem Naser Khader. Det betyder, at han vil blive udleveret, når de tyrkiske myndigheder er klar til det.

I øst og vest

En gennemgang af en række svar, som Søren Pape Poulsen tidligere har givet Folketinget, giver da også et væsentlig andet indtryk af regeringens holdning end den, udenrigsministeren de seneste døgn har tilkendegivet: Svarene peger på, at danske jihadister, der er efterlyst for deres forbrydelser, skal til Danmark og retsforfølges.

1. februar 2018 oplyste Søren Pape Poulsen til Folketinget, at »en række« personer fra Danmark er sigtet for at lade sig hverve af Islamisk Stat i Syrien. Disse er »på anklagemyndighedens begæring blevet varetægtsfængslet in absentia, og på baggrund heraf er de via Interpol blevet efterlyst internationalt«, og ministeren tilføjer, at »såfremt en sådan person måtte blive tilbageholdt af myndighederne i et land tilsluttet Interpol, vil anklagemyndigheden som udgangspunkt begære vedkommende udleveret til retsforfølgning i Danmark«.

Rosa Lund, retsordfører Enhedslisten

»Det virker lidt i øst og vest, at Søren Pape først svarer det ene, og så går Anders Samuelsen som udenrigsminister ud og siger det stik modsatte.«


I et andet svar fra Søren Pape Poulsen, dateret 30. maj 2018, tilkendegiver han, at han »ikke har ondt af«, at en jihadist ender i et udenlandsk fængsel, men når de sigtede alligevel skal udleveres, er det for at sikre, »at en sådan person – eventuelt efter afsoningen af en straf idømt i udlandet – ikke kan rejse frit rundt, men blive stillet til ansvar for de forbrydelser, som vedkommende har begået, i Danmark«.

Søren Pape Poulsen gentager senere pointen i et svar 28. juni 2018, hvor det lyder, at vi »ikke skylder disse mennesker noget«, men at Danmark har interesse i, at de »ikke bare kan rejse frit rundt, og at de bliver stillet til ansvar for de forbrydelser, de har begået«.

Spørgsmålene var stillet efter ønske fra Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund. Hun undrer sig over regeringens »tvetydige« udmeldinger.

»Det virker lidt i øst og vest, at Søren Pape først svarer det ene, og så går Anders Samuelsen som udenrigsminister ud og siger det stik modsatte. Det tyder da på, at regeringen ikke ved, hvad den vil på det her område, og at den ikke helt har en strategi,« siger hun.

Flere jihadister er på nuværende tidspunkt på fri fod. En af dem er Jacob el-Ali, der stadig befinder sig i Syrien. Han har iklædt IS-uniform blandt andet poseret på et billede fra Syrien med afhuggede hoveder. En anden er den såkaldte »SK«, der er beskyttet af navneforbud. Han er lige nu på fri fod i Tyrkiet.

Begge er af danske domstole varetægtsfængslet in absentia og efterlyst internationalt.

Rettelse klokken 14.10, den 21. februar 2019: Sætningen »Anders Samuelsens løfte« er ændret til »Anders Samuelsens udtalelser« i underrubrikken.