Løkke mangler flertal for SU-politik

Regeringen møder modstand hos forligspartier og får derfor svært ved at gennemføre sit forslag om at afskaffe SUen til hjemmeboende.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mangler opbakning til sit forslag om at afskaffe SUen til hjemmeboende studerende på ungdomsuddannelserne - det regeringen kalder »cafépenge«. Statsministeren proklamerede i sin åbningstale i går, at regeringen vil bruge de omkring en milliard kroner, som cafépengene koster statskassen til at forbedre folkeskolen. Men der er ikke opbakning til forslaget blandt partierne i SU-forligskredsen, som tæller alle partier på Christiansborg undtagen Enhedslisten, Kristendemokraterne og Liberal Alliance.

»Vi har det grundlæggende synspunkt, at når man er 18 år, så skal man behandles som en voksen, selv om det er midt i et ungdomsuddannelsesforløb. Vi kommer ikke med ultimative krav før forhandlingerne, men det er ikke et forslag, vi selv ville have fundet på,« siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl (DF).

Den radikale leder Margrethe Vestager udtaler, at hun ikke går til forhandlingerne med det udgangspunkt at »forringe SUen«, mens SFs finansordfører Ole Sohn går skridtet videre og forklarer, at han kun er »indstillet på at forhandle«, hvis pengene fra SU-midlerne bliver brugt på de personer, som man tager dem fra. Det er studerende på undgomsuddannelserne og altså ikke folkeskolen, som regeringen har proklameret.

S-leder Helle Thorning-Schmidt er også imod:

»Vi møder gerne op til forhandlinger, og vi gør det konstruktiv, men jeg kan ligeså godt sige åbent og ærligt: Det her er ikke noget vi bakker op om.«

Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) antyder, at forliget kan blive opsagt i forbindelse med næste valg.

»Hvis forligskredsen ikke vil være med, så må vi vente til efter et valg, men jeg vil først gå ind i den diskussion, når vi er begyndt på forhandlingerne.«

Bonus

Først til november vil regeringen spille ud med et samlet udspil til en større SU-reform. Men de Konservative er nu klar med deres udspil til en reform af SU-systemet. Studerende skal belønnes for at komme hurtigt gennem uddannelsen. Bliver man færdig et år før normeret studietid, venter der dermed en bonuscheck på cirka 30.000 kr. hvis det står til de Konservative. Tager den studerende sin femårige universitetsuddannelse på fire et halvt år, er der cirka 15.000 kr.

Til gengæld vil partiet gøre op med det såkaldte fjumreår, som i dag betyder, at studerende kan få et ekstra års SU udover den normerede studietid.

Fjumreåret skal halveres, så studerende maksimalt kan få SU i seks måneder udover den tid studiet er normeret til.

»Og vi er endda villige til at skære yderlige ned på fjumreåret, hvis det er nødvendigt for at få pengene til at gå op, så beløbet kan bruges til at motivere de studerende til at gennemføre deres uddannelse på normeret studietid eller hurtigere,« siger uddannelsesordfører Rasmus Jarlov (K).

De Konservative er samtidig klar til helt at ophæve det såkaldte fribeløb. Dermed får de studerende lov til at tjene ubegrænset ved siden af studierne uden at blive trukket i SU.

»Unge skal ikke straffes for at arbejde ved siden af studierne. Der skal være hårde krav til studieaktiviteten, men hvis de studerende lever op til de krav, så skal staten ikke blande sig i, hvor meget de unge arbejder i fritiden,« siger Rasmus Jarlov.