VK-opgør med unges fjumreår

VK vil begrænse studerendes mulighed for at få SU udover normeret studietid. I stedet skal hurtige studerende have en kontant bonus, foreslår K.

Lars Løkke Rasmussen, der her besøger Ringkøbing Gymnasium,  foreslog under sin åbningstale i Folketinget foreslog Løkke at afskaffe SUen til hjemmeboende studerende. - Arkivfoto: Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørn Deleuran
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale i går lagde op til at fratage hjemmeboende på ungdomsuddannelserne deres SU, går de Konservative nu skridtet videre.

Partiet vil halvere det såkaldte fjumreår, så studerende kun kan få SU et halvt år udover normeret studietid mod et helt år i dag. Pengene skal gå til en bonus til de studerende, der består deres videregående uddannelse til tiden eller hurtigere.

»En kontant bonus vil være en stor gulerod til at få de unge hurtigere gennem studierne. Pengene finder vi så ved at skære i den periode, hvor man kan få SU,« siger uddannelsesordfører Rasmus Jarlov (K).

Gennemfører man en femårig universitetsuddannelse på fire år, vil man ifølge det konservative forslag modtage en bonus på cirka 30.000 kr.

Venstre bakker op om at begrænse fjumreåret:

»Vi vil gerne kigge på at bruge pengene fra fjumreåret til at understøtte målsætningen om at få de studerende hurtigere gennem studierne,« siger SU-ordfører Sophie Løhde (V).

Studerende: Vil virke stik mod hensigten

Socialdemokraterne, der som forligspartner har vetoret, advarer mod forslaget:

»Risikoen er, at kassen smækker i for de personer, som er lige ved at være færdige, og så ender de med ikke at blive færdige,« siger uddannelsesordfører Christine Antorini (S).

Danske Studerendes Fællesråd mener forslaget vil virke stik imod hensigten.

»Skærer man en del af det ekstra SU-år væk, vil det betyde, at mange studerende bliver endnu mere forsinkede, fordi de så bliver nødt til at arbejde mere og i værste fald dropper de ud,« siger formand Mikkel Zeuthen.

Til november vil regeringen komme med sit endelige forslag til en SU-reform, fastslog Lars Løkke Rasmussen i åbningstalen i går.