Kvinder tager lysten i egen hånd – men de vil stadig gerne have en mand

I mange danske kvinders natbordsskuffer vil man kunne finde en snurrende vibrator, en orgasmeguide og et par såkaldte kvindepornofilm. Kvinder bruger nemlig flere og flere penge på eksempelvis sexlegetøj, lyder det fra flere af landets sexbutikker.

Spørger man sexologer og eksperter i kvinders seksualliv, har mændene dog ikke grund til at føle sig overflødige. For de fleste kvinder vil helst dele dobbeltsengen med en mand, også selv om deres forbrug af sexlegetøj er steget voldsomt.

»Det er blevet langt mere legitimt og økonomisk muligt for kvinder at købe sexlegetøj, som kan erstatte manden i sengen. Men det betyder altså ikke, at manden ikke længere er velkommen i soveværelset,« siger sociolog og ekstern lektor ved Center for Seksualitetsforskning på Københavns Universitet, Marie Bruvik Heinskou. Kvindernes seksuelle bevidsthed er snarere en fordel – også for mændene, mener hun.

»For når kvinder er mere bevidste om deres egen seksualitet, så kommer det helt automatisk også mændene til gode,« siger hun og forklarer, at »rummet for nydelse« er vokset for kvinder i løbet af de par år.

det er især de unge kvinder, der tager nydelsen i egen hånd. En undersøgelse blandt godt 2.000 kvinder, som Aller Media fik lavet i slutningen af 2009 i samarbejde med analyseinstituttet YouGov Zapera, viser, at 42 procent af de danske kvinder mellem 15 og 65 år forlyster sig med en vibrator, dildo eller andet sexlegetøj, og at hele 62 procent af de unge kvinder i alderen 25-29 år køber legetøjet.

»Jeg kalder dem »Sex and The City«-generationen, fordi de er meget bevidste om deres seksualitet og har stor lyst til at eksperimentere. Det, at tage hånd om sin egen seksualitet, er på ingen måde tabubelagt eller skummelt længere. Kvinderne vil tilfredstille sig selv, og vi oplever derfor også, at mange kvinder er meget interesseret i onani« siger Lene Byriel, der er redaktør på Tidens Kvinder, Danmarks eneste erotiske magasin for kvinder.
Knap så begejstret er sexologen Joan Ørting:

»I dag har de fleste unge kvinder en vibrator i deres natbordsskuffe, og det er et klart udtryk for, at kvinderne er blevet meget målrettet og resultatorienteret i deres tilgang til sex. Men det er en meget maskulin tilgang at have til sex, og de fleste kvinder vil finde det kedeligt efter et stykke tid.«

Det er ikke bare dyrt mærkevare-sexlegetøj, kvinderne kaster deres penge efter. Kurser i onani og såkaldte intim- eller tantramassager er blevet mere populære de seneste år, især blandt singlekvinder, der rask væk betaler tusindvis af kroner for ydelserne.

Disse kvinder kan og vil gerne eksperimentere og udforske deres seksualitet – lyder en del af forklaringen. Men samtidig handler det også om en mere elementær jagt på nærhed og intimitet.

»Massagerne kan være et godt alternativ til berøring og kan godt udfylde den »hudsult« – eller det »berøringssavn« – som mange singlekvinder føler. Vi lever i et samfund, hvor vi generelt ikke har meget fysisk berøring med andre, men det ændrer ikke ved, at vi alle har brug for at blive rørt og føle os elsket. Det gælder også for det voksende antal singler,« forklarer sexolog Katrine Berling.

Eller, som sexolog Joan Ørting formulerer det:

»Selv om kvinder kan købe både kurser, massager og hjælpemidler, så drømmer langt de fleste stadig om »en rigtig mand«.«