Kommuner skriger på ændring: »Hvis ideen er, at det danske samfund skal holdes åbent, kræver det, at medarbejderne har mulighed at møde på arbejde«

Kommuner kæmper med at få vagtplaner til at hænge sammen på skoler og i daginstitutioner – en undersøgelse understreger hvorfor. Derfor bør isolationstiden nedsættes, mener flere borgmestre.

Store mandefald til coronasmitten har ramt landets daginstitutioner, der kæmper for at få vagtplanerne til at gå op. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tårnhøje coronasmitte sender i disse dage utallige medarbejdere på skoler og daginstitutioner hjem.

Alene fredag blev 46.831 nye smittetilfælde registreret – personer, som nu må i selvisolation. Hertil kommer alle de nære kontakter i hjemmet.

Alt dette resulterer i flere af landets kommuner i vagtplaner, som ikke kan gå op, eller som kun lige netop hænger sammen, og derfor kalder flere borgmestre nu på, at isolationstiden nedsættes.

»Hvis ideen er, at det danske samfund skal holdes åbent, kræver det også, at medarbejderne har mulighed at møde på arbejde,« siger borgmester i Albertslund Kommune Steen Christiansen (S).

En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening viser da også, at 21 procent af personalet i dagtilbud var fraværende mellem 17. og 19. januar, fordi de var hjemsendt til test, isolation som nærkontakt, sygdom eller lignende. I sidste uge var tallet 16 procent.

I 15 procent af institutionerne var mere end en tredjedel af personalet fraværende uden mulighed for at erstatte med vikarer, overflytning af personale med videre. Til sammenligning var tallet ugen forinden fem procent.

Her skal det dog tilføjes, at der også er lidt færre børn i institutionerne end i sidste uge. Undersøgelsen fra KL viser således, at antallet af fremmødte børn i dagtilbud 17. til 19. december var 71 procent af det samlede antal indmeldte børn på tværs af dagtilbud.

Ugen forinden var tallet 80 procent.

Presset på grund af de manglende medarbejdere kan i den grad mærkes i kommunerne, og derfor glæder det borgmesteren i Albertslund Kommune, at Sundhedsstyrelsen torsdag oplyste til Ekstra Bladet, at den vil tage et kig på isolationstiden.

Forsigtig fremfor overforsigtig

Står man på nuværende tidspunkt med en positiv coronatest, skal man i isolation indtil 48 timer efter, at symptomerne ophører. Isolationen kan brydes efter ti dage, hvis symptomerne fortsætter. Har man ingen symptomer, skal man være isoleret i syv dage.

»Hvis det skal hænge sammen ude på skolerne og i daginstitutionerne, kræver det, at isolationstiden sættes ned,« siger borgmester Steen Christiansen.

Det samme mener børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune Jakob Næsager (K).

»Mange har et mildt coronaforløb, og vi mangler rigtig mange medarbejdere i skoler og daginstitutioner. Så det ville være en fantastisk hjælp, hvis isolationstiden blev forkortet,« siger han.

Borgmesteren understreger dog også, at det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt at sende medarbejderne tidligere tilbage på arbejde, end man gør nu.

»Det er en sundhedsfaglig vurdering, hvornår man ikke længere smitter. Som jeg forstår det, er der lige nu tale om et overforsigtighedsprincip i forhold til isolationstiden for at få pandemien bremset. Men når vi er på et tidspunkt, hvor så mange danskere har haft corona, og pandemien er lige ved at toppe, behøver vi måske bare at være forsigtige i stedet for overforsigtige,« siger han.

Københavns Kommune har i samarbejde med faglige organisationer gjort klar til at indsætte administrativt personale og akademikere til børnepasning i daginstitutionerne, såfremt der er for mange hjemsendte medarbejdere.

I Hvidovre Kommune er en ud af hver 20 borgere smittet. Kommunens incidenstal er kravlet helt op på 5.349 smittede pr. 100.000 indbyggere, hvilket er det højeste målt i den dansk kommune under hele epidemien.

»Den meget høje smitte betyder, at vores skoler og daginstitutioner er meget presset lige nu. Der er rigtig mange smittede børn og også mange smittede medarbejdere,« skriver Hvidovre Kommune i en e-mail til B.T.

En million i isolation

Berlingske har været i kontakt med Vallensbæk Kommune, som oplyser, at den ikke er lige så udfordret her, som i andre kommuner, hvor smitten er høj.

Der er således beredskabsplaner klar, men man er endnu ikke nødsaget til at tage dem i brug.

Fredag eftermiddag lød det fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et brev til kommunerne, at det er i orden, at kommunerne er nødsaget til at lukke en børnehave eller vuggestue midlertidigt, hvis man er helt lagt ned af sygefravær, og der ikke kan findes vikarer.

Ministeren har tidligere opfordrer kraftigt kommunerne til at benytte det, der i loven om dagtilbud kaldes en »nødbremse«.

»Det er mit indtryk, at de fleste kommuner løser det og er superkreative til at få vikarer ind. Jeg bliver dog ved med at høre om situationer, hvor institutioner holder åbent, selv om der er for få voksne til stede til en meget stor børnegruppe, hvor pædagogerne skal løbe alt for hurtigt, og det ikke er forsvarligt i forhold til børnene,« siger hun.

Bruger man nødbremsen, er der ingen økonomisk sanktion.

»Det ville være helt vanvittigt først at bede kommunerne om noget og derefter komme efter dem for at gøre dette,« siger hun.

Det er heller ikke så få danskere, som må i isolation som følge af coronasmitte.

En beregning fra Dansk Industri viser, at op mod en million danskere i næste uge kan risikere at sidde i isolation.

Tallet forudsætter, at der i næste uge er 55.000 dagligt smittede.

I en risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI), forventes det, at der er mellem 25.000 og 55.000 dagligt smittede i slutningen af januar.

Emil Fannike Kiær, der er politisk direktør i Dansk Industri, siger, at isolationskravene har store konsekvenser for virksomheder.

»Det er selvfølgelig på sin plads at overveje, om det er helt proportionalt med den risiko, man løber ved at lempe isolationskravene,« siger han.

Han fastholder dog, at det må være op til sundhedsmyndighederne at komme med anbefalinger til isolationskrav.