KL maner til ro i forhandlinger med lærerne

Danmarks Lærerforening skal droppe al snak om konflikt og holde fokus på fælles løsninger, understreger Kommunernes Landsforenings chefforhandler.

Forhandlingerne mellem lærerne og deres arbejdsgivere er gået i gang, og formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen advarer i Politiken søndag om, at der er en reel risiko for, at forhandlingerne bryder sammen og ender i en konflikt.

Det vækker mindelser om foråret 2013, hvor lærerne blev lockoutet af Kommunernes Landsforening (KL). Konflikten førte i sidste ende til et lovindgreb, som lærernes arbejde i dag er indrettet efter.

Kommunernes topforhandler, Michael Ziegler (K), råder Anders Bondo Christensen til at droppe snakken om konflikt og i stedet koncentrere sig om at få forhandlingerne godt fra start, så der kan blive fundet fælles løsninger.

»Jeg synes, vi skal spise brød til. Vi er kun lige akkurat startet på overenskomstforhandlingerne, og selvfølgelig er det principielt altid sådan, at enhver overenskomstforhandling kan føre til en konflikt, men det synes jeg altså ikke må være udgangspunktet, når vi lige er startet, og i øvrigt er startet i en rigtig god tone,« siger han.

Anders Bondo Christensen ønsker at ændre loven og lave en ny arbejdstidsaftale, som giver mere forberedelsestid til lærerne. Og det krav bliver en udfordring, mener Michael Ziegler.

»For alle, der fulgte med for to år siden, kunne jo se, at vi havde svært ved at blive enige om det punkt. Og rent faktisk var det jo sådan, at vi ikke kunne blive enige, og så måtte Folketinget gribe ind og finde en løsning,« siger han og tilføjer, at de to år, der nu er gået efter konflikten, ikke har fået hverken Danmarks Lærerforening eller KL til at ændre mening om dette kernespørgsmål i forhandlingerne:

»Det vil vi fortsat være uenige om. Men så må vi bare blive enige om at være uenige og respektere, at landets parlament - altså Folketinget - har sagt, at vi ikke kan leve med en langvarig konflikt og derfor har grebet ind og sagt, at sådan her er spillereglerne fremadrettet.«

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser ifølge Politiken at kommentere på Anders Bondo Christensens melding.

»Vi forhandler ved forhandlingsbordet og ikke i pressen,« siger han til avisen.