Hul i loven giver donorbørn adgang til far

Sæddonorer opgiver deres anonymitet, og det er populært hos lesbiske og enlige. De behandles hos jordemødre, mens læger ikke må. Regeringen vil gribe ind.

Et hul i loven giver børn af sæddonorer mulighed for at kende deres far.

Selv om et flertal i Folketinget afviser at ophæve sæddonorers anonymitet, inseminerer private jordemødreklinikker et stigende antal enlige og lesbiske med donorsæd fra mænd, som er parate til at møde børnene.

Omkring 50 danske mænd har gennem det seneste år meldt sig som ikkeanonyme sæddonorer og dermed skrevet under på, at børnene kan kontakte dem, når de er fyldt 18 år. Sæden sælges fra de to store sædbanker Cryos og Nordisk Cryobank til lande som England og Holland, der tillader ikkeanonyme donorer. Mens loven forbyder danske læger at benytte sæden, gælder forbuddet ikke landets fire-fem jordemødreklinikker.

Formand for Folketingets sundhedsudvalg Preben Rudiengaard (V) siger, at total anonymitet skal gælde for al donorsæd, som benyttes i Danmark.

- Det har aldrig været intentionen med loven at give jordemødrene lov. De er anarkister i forhold til loven, og det skal vi have stoppet, siger han.

/ritzau/