Højtiden var i fare, men nu er sankthans reddet: Beredskab afblæser afbrændingsforbud

2018 var tæt på at gentage sig, men Danske Beredskaber melder nu ud, at sankthans kan foregå med bål og brand, som det plejer.

Sankthansbålene var for få dage siden i fare for endnu engang ikke at komme til at knitre. Nu er de reddet på målstregen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var tæt på igen ikke at kunne lade sig gøre, som traditionen foreskriver det.

Beredskaberne havde for få dage siden skarpt fokus på sankthansaften, 23. juni, og på de ellers så traditionsrige sankthansbål. For vejret har været særdeles godt i de seneste dage – tæt på at være for godt til, at beredskabet med god samvittighed kan anbefale dem.

Nu er sankthans reddet på målstregen, skriver Danske Beredskaber i en pressemeddelelse.

Det seneste døgns udvikling i vejret har nemlig haft en positiv landsdækkende indvirkning på brandfaren, skriver Danske Beredskaber. Og de nyeste prognoser frem mod onsdag tegner godt.

Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber skriver i meddelelsen, at der nu ikke er behov for begrænsninger for brug af åben ild.

»Og sankthansbålene kan derfor afvikles over hele landet som planlagt på onsdag,« skriver han:

»Det betyder dog ikke, at man skal glemme den sunde fornuft, og de gode råd for brug af åben ild gælder stadig.«

16. juni oplyste Danske Beredskaber, at brandfareindekset viste, at der var en stigende brandfare i landet, og at vejrudsigterne ikke med sikkerhed lovede regn.

Dermed var situationen fra 2018 tæt på at gentage sig. Dengang var sommeren særdeles varm og tør, hvilket resulterede i, at 48 af landets 98 kommuner var underlagt et afbrændingsforbud.

Tørken fik flere af landets større byer til at finde på kreative løsninger, hvor Odense viste bål på storskærm, og Tivoli i København lavede et såkaldt »sansebål« med røg og lys.