Håb om EU-milliarder til dansk CO2-lagring

Allerede i 2013 kan Danmark komme op blandt en lille gruppe af lande, der pumper CO2-molekyler fra kulkraftsektoren ned i undergrunden frem for ud i atmosfæren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det store kulfyrede kraftvarmeværk, Nordjyllandsværket, satser på penge fra EU til at gemme CO2 i jorden.

EU afsætter 55 milliarder kroner til at opføre de første demonstrationsanlæg til CO2-lagring i undergrunden. Her håber Nordjyllandsværkets ejer, det svenske Vattenfall, at hente milliarder til kraftværket, skriver Ingeniøren.

I forbindelse med vedtagelsen af EU's energi- og klimapakke er der afsat penge til offentligt-private partnerskaber om opførelse af op til 12 europæiske anlæg til lagring af CO2.

Anlæggene skal sikre miljømæssig forsvarlig lagring i undergrunden af kuldioxid. Vattenfall arbejder i forvejen målrettet mod at kunne pumpe CO2-partikler ned i jorden fremfor at sende dem ud i luften fra år 2013. Og et tilskud fra EU er kærkomment, fortæller kommunikationschef Marianne Reedtz Sparrevohn fra Vattenfall.

- Nordjyllandsværket bliver svært at komme uden om, når EU skal udvælge sine samarbejdspartnere til demonstrationsprojekterne, siger hun til bladet.

/ritzau/