Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er fortsat et krav, at passagerer skal have mundbind på, når de står op i metroen og står af og på, men det er langtfra alle københavnere, der overholder det.
Metroselskabet oplyser således til Berlingske, at flere og flere pendlere er begyndt at slække på kravet i den københavnske metro:
»Metroens operatør anslår, at lige nu følger i gennemsnit otte-ni ud af ti metropassagerer reglerne om mundbind i metroen. Der har desværre været en stigende tendens til, at passagererne ikke følger reglerne om mundbind,« lyder det.
Med genåbningsaftalen, som et flertal af partierne i Folketinget blev enige om den 10. juni, blev kravet om henholdsvis mundbind eller visir udfaset på alle områder – undtagen i den kollektive transport, hvor kravet blev fastholdt for stående passagerer.
Det er tilsyneladende ikke alle passagerer, der har forstået budskabet, og det får nu Metroselskabet til at skrue op for informationen – blandt andet på Facebook:
»Kravet om mundbind/visir er fortsat gældende, og det er derfor vigtigt fortsat at benytte det i metroen, når du står af og på, og hvis du står op under rejsen. Myndighedernes anvisninger om mundbind i offentlig transport er med til at gøre metrorejsen tryg for alle. Der er naturligvis stadig medpassagerer i alle aldre og staturer, som er undtaget kravet,« skriver Metroselskabet.
Metroselskabet oplyser yderligere, at passagerer, der glemmer mundbindet de kommende uger, vil blive tilbudt et mundbind af en medarbejder fra Metro Service, som hjælper Metroselskabet med at drive den københavnske metro. Men hvis passagererne ikke ønsker at iføre sig et mundbind, uden at de vel at mærke er fritaget, kan det få konsekvenser, oplyser Metroselskabet:
»Passagerer, der ikke overholder reglerne, og som ikke er undtaget reglerne, kan blive bedt om at forlade metroen. Hvis dette ikke efterkommes, kan politiet blive tilkaldt. Lige nu tilbyder vores stewards dog mundbind til de passagerer, som ikke følger reglerne – ledsaget af en henstilling til at huske mundbind næste gang.«
Har truffet en beslutning
Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan nogle passagerer allerede i juni slækkede på kravet om mundbind i metroen.
Det skete forud for den seneste genåbningsaftale den 10. juni, og dengang skulle metropassagerer – i modsætning til i dag – også have mundbind på, når de befandt sig på perronen, og når de sad ned i metroen.
Metroselskabet ønsker ikke at give et bud på, hvorfor visse passagerer undlader at iføre sig et mundbind i disse dage. Dengang oplevede Metroselskabet imidlertid, at nogle passagerer ganske enkelt blæste på reglerne:
»Der er bare nogle passagerer, der bevidst ikke vil have mundbind på, selvom vi opfordrer dem til det. Vi har oplevet, at nogle taler meget lige ud af posen og beder vores medarbejdere om at blande sig udenom. De har truffet deres egen beslutning om, hvordan de vil agere i det offentlige rum, og så kan vi ikke gøre så meget mere. Vi er ikke nogen politimyndighed, og vi ønsker heller ikke at være det,« sagde Jan Bräuner, vagthavende driftschef i Metro Service, dengang til Berlingske.
Kravet om mundbind i kollektiv transport udfases den 1. september.