Flere nævnes som Geertsens afløser

Venstres tidligere gruppeformand på Københavns Rådhus Pia Allerslev vurderes som det bedste bud som afløser for kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen. Men andre er i spil.

Venstres kultur- og fritidsborgmester i København, Martin Geertsen har besluttet at forlade politik. Hvad fremtiden skal bringe ved han intet om i øjeblikket. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere

Allerede få timer efter at Venstres leder i København, kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen meddelte, at han helt trækker sig fra politik ved årets udgang, var der fuld i gang i spekulationerne om, hvem der skal være hans afløser.

Favoritter er i første omgang partiets tidligere gruppeformand Pia Allerslev og den nuværende gruppeformand Martin Hirsch.

Desuden nævnes Lars Dueholm, der i øjeblikket er suppleant i Borgerrepræsentationen, som en mulighed, ligesom den kontroversielle Jesper Schou Hansen og BR-medlem Leslie Arentoft vurderes til i hvert fald at have ambitionerne om posten, hvis de øvrige mulige kandidater siger nej.

Uden for rådhusets mure nævnes navne som undervisningsminister Bertel Haarder, Tivolis direktør Lars Liebst, direktøren for TV 2 Radio og tidligere politisk ordfører for Venstre på Christiansborg, Jens Rohde, og Michael Lange, medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden.

Folk udefra
De pågældende vil dog i givet fald først kunne sættes sig i spidsen for de københavnske venstrefolk efter næste kommunalvalg, da ingen af dem pt. sidder i Borgerrepræsentationen.

Bertel Haarder, der vurderes at være den eneste, som for alvor kan true Ritt Bjerregaard (S) som overborgmester, afviser dog, at han har planer om at stille op. Bertel Haarder peger i stedet på Pia Allerslev som et godt bud på en ny leder af partiet i København.

»Nu er det vigtigste at finde en god afløser, og jeg synes, Pia Allerslev er en god afløser. Men der er også andre. Det var Pia Allerslev, der tacklede hele krisen i foråret omkring de gensidige beskyldninger om Jesper Schou Hansen, og det synes jeg, at hun håndterede godt, og jeg synes også, at hun har kørt skolepolitikken godt,« siger Bertel Haarder.

Pia Allerslev har dog endnu ikke taget stilling til, om hun vil stille op.

»Jeg har ikke truffet nogen beslutning. Jeg har ikke engang haft tid til at overveje den,« siger Pia Allerslev.

Heller ikke Martin Hirsch har truffet en beslutning, men »jeg vil ikke afvise noget,« fastslår han.

Jens Rohde, der tilbage i valgkampen 2005 kom i åben strid med flere centrale københavnske venstrefolk, herunder Martin Geertsen, afviser ligeledes, at han er interesseret i at overtage Geertsens post efter næste valg.

»Det er da smigrende, at mit navn bliver nævnt, men jeg er direktør for TV 2 Radio, og jeg skal ikke være borgmesterkandidat,« siger Jens Rohde.

Martin Geertsen selv understreger, at han ikke vil blande sig i, hvem der skal overtage posten.

Pia Allerslev

Pia Allerslev er 35 år og uddannet folkeskolelærer. Hun blev valgt til Københavns Borgerrepræsentation ved kommunalvalget i 2001 og tiltrådte 1. januar 2002.

Hun var indtil februar i år gruppeformand for Venstres gruppe på Københavns Rådhus, indtil hun skiftede til et krævende job, der ikke gav tid til den forholdsvis tunge gruppeformandspost. Pia Allerslev har siden ungdomsårene i Venstres Ungdom været én af Martin Geertsens tætte politiske kolleger. Hun har siden februar arbejdet som uddannelseskoordinator i Peugeot Danmark, og hun har to helt små børn på to og et år, hvilket kan påvirke hendes beslutning om at stille op som kandidat til lederposten i København.

Martin Hirsch

Martin Hirsch er 45 år og har siddet i Københavns Borgerrepræsentation siden 1. januar 2006, hvor han blev gruppeformand for Venstre på Københavns Rådhus.

Han var også medlem af Borgerrepræsentationen i perioden fra 1994 til 1998. Martin Hirsch er forholdsvis ukendt i Venstre. Han er bankuddannet, har de sidste fem år haft sin egen rådgivningsvirksomhed inden for organisationsudvikling og har netop startet egen virksomhed i cykelbranchen. Det kan påvirke hans beslutning om at efterfølge Martin Geertsen.