Fængselsbetjent i retten: »Det stopper ikke med det ene slag. Det var en kaskade«

Den fængselsbetjent, der i 2015 blev overfaldet på vej hjem fra arbejde, har i dag afgivet forklaring i retten. Anklageren kræver tiltalte udvist.

Den fængselsbetjent, der i 2015 blev overfaldet på vej hjem fra arbejde, har fredag afgivet forklaring i retten. Anklageren kræver tiltalte udvist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen

18. juni 2015 var en fængselsbetjent på vej hjem fra sit arbejde i Vestre Fængsel. Han forlod fængslet klokken 19.05 og hoppede på sin cykel. Han skyndte sig ikke, selv om det var valgaften, og han havde besluttet sig for at lave middag i den særlige anledning.

Men så langt nåede han aldrig, for på vejen overfaldt to personer ham med slag og knivstik.

I Københavns Byret sidder en 24-årig mand tiltalt for overfaldet. Ifølge politiet er manden en del af banden Loyal to Familia. Han er ikke særligt høj og har en tatovering langs nakken bag sit højre øre. Han er blandt andet tiltalt for at have udøvet vold af »særlig rå, brutal eller farlig karakter« mod fængselsbetjenten. Anklageren kræver ham udvist af Danmark.

Fredag formiddag afgav fængselsbetjenten sin forklaring.

Det er en kold sommerdag, fortæller han, og selv om betjenten selv har jakke på, studser han, da han fra cyklen ser en godt tildækket person på Enghavevej. Han når at tænke, at »det ligner en røver«, men slår det hen. Få sekunder senere hopper samme mand ud foran ham og slår ham i hovedet med noget der ligner en svensknøgle.

Betjenten falder ned til venstre med cyklen mellem benene.

»Det stopper ikke med det ene slag. Det var en kaskade,« siger han i Københavns Byret.

Fra venstre kommer endnu en mand til, fortæller fængselsbetjenten, og da han prøver at vride sig fri af cyklen, blotter det ham for flere slag. Så kommer kniven. Han bliver stukket i siden af låret, i baglåret og i overgangen til balden, men opdager det først bagefter.

Under tumulten fokuserer betjenten på kniven, han lægger sig på siden og sparker ud efter personerne. Det er som om, de stopper op, og derefter løber de. Betjentenhar blod i hovedet, og der er blod på jorden, men han får skrevet nummerpladen ned på den bil, de to mænd kører væk i.

Den 24-årige mand, som sidder tiltalt for overfaldet, er ikke kendt af betjenten. Han skulle angiveligt være en del af Loyal to Familia, som netop nu er en del af bandekonflikten i København. En konflikt, der de seneste to måneder er optrappet, og hvor der siden 12. juni har været 29 skudepisoder. I denne sag har anklageren krævet, at den tiltalte, som netop nu sidder varetægtsfængslet, skal udvises af Danmark. Søren Pape har for nylig udvidet bandepakken med 12 nye initiativer, hvor udvisning er et af tiltagene.

Forsvareren for den tiltalte nævner, at noget kunne tyde på, at det var banden Brothas - som LTF kæmper mod - der stod bag overfaldet. Medlemmer af banden skulle angiveligt være sure over en episode med konfiskering af mobiltelefoner. Fængselsbetjenten kender ikke identiteten på overfaldsmændene og udelukker ikke, at det kan være Brothas. Den tiltalte nægter sig skyldig.

Der forventes at falde dom i sagen i starten af september.