Få psykiske lidelser anerkendes som erhvervsskader

Sidste år fik blot 210 ud af 5.099 anerkendt en psykisk lidelse som erhvervsrelateret, viser tal fra Arbejdsskadestyrelsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis for eksempel en socialpædagog på et bosted får en depression eller et traume efter at have været udsat for vold på jobbet, så er det langt fra sikkert, at sygdommen vil blive anerkendt som en såkaldt erhvervssygdom. Det skriver Avisen.dk.

Tal fra Arbejdsskadestyrelsen viser nemlig, at der sidste år kun var 210 ud af 5.099, som fik anerkendt deres psykiske skade som en erhvervssygdom, som skyldes arbejdet eller de forhold, arbejdet er foregået under.

Ifølge advokat med speciale i arbejdsskadesager Mads Krøger Pramming er chancen for at få anerkendt en psykisk lidelse som erhvervssygdom »mikroskopisk«.

»Sagerne falder for tit ud til forsikringsselskabets fordel. Jeg oplever, at Arbejdsskadestyrelsen har en decideret borgerfjendsk praksis,« siger han til Avisen.dk.

Statens egen advokat, Kammeradvokaten, har netop kritiseret Arbejdsskadestyrelsen for en række alvorlige fejl i sagsbehandlingen. Det fik flere partier til at kræve, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) iværksætter en kulegravning af hele området.

Arbejdsmarkedsordfører for SF Eigil Andersen (SF) mener, at man i lyset af Kammeradvokatens kritik bør overveje, om de, der har fået en fejlagtig sagsbehandling, skal have et plaster på såret i form af en økonomisk kompensation.

Det var fredag ikke muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.